afkomstig van de kunstenaar en publicist Jan Veth, zullen de 21-jarige ontwerper Georg (1875-1966) en zijn vader Georg Heinrich Rueter (1839-1918) met trots hebben vervuld. Vader Rueter was mede-eigenaar van de lithografische en zincografische drukkerij Gebr. Braakensiek. Albertus Braakensiek (1811-1883), lithograaf en handelaar in landkaarten, had de drukkerij in 1871 opgericht. Zijn twee zonen, Albertus Barend Hendrik (1841-1884) en Johan Coenraad (1858-1940), waren werkzaam in het bedrijf. De drukkerij was vanaf 1884 tot 1897 gevestigd in de Kerkstraat 189 te Amsterdam. In 1897 verhuisde zij onder de naam Kunst- en Handelsdrukkerij Gebr. Braakensiek naar de Planciusstraat 51 en in 1900 naar nummer 79 in dezelfde straat. Vader Rueter was een vakman die zijn bedrijf en het drukkersvak liefhad. Hij had zijn opleiding in Duitsland genoten en was in Holland verder geschoold. Hij behoorde tot de oprichters van de Vereeniging van Grafische Kunst Nijverheid (20 november 1901).
De Gebr. Braakensiek verzorgden ondermeer reclamedrukwerk voor bedrijven en waren gespecialiseerd in fotolithografie. De aandacht voor de kunstzinnige kant was afkomstig van de zoon van Rueter, Georg. Hij hielp op jonge leeftijd zijn vader in de drukkerij en raakte zo al vroeg vertrouwd met diverse grafische technieken, in het bijzonder met de lithografie. Boven de drukkerij had hij zijn
G. Rueter, Adreskaart van de Kunst & Handelsdrukkerij Gebr. Braakensiek, Planciusstraat 51, Amsterdam, 1896. Litho, 77 × 144 mm. Rijksprentenkabinet, Rijksmuseum, Amsterdam.
eigen atelier genaamd ‘De Gulden Snede’ waar een handpers stond. Hij ontwierp er affiches, kalenders, sierpapier, exlibris, gelegenheidsgrafiek en oorkonden. Deze werden door hemzelf of bij zijn vader gedrukt. Hij maakte ook ontwerpen voor boekbanden. Na zijn verhuizing in 1900 naar Sloterdijk legde Georg zich ondermeer toe op het schilderen en lithograferen van portretten. De lithostenen werden door werknemers van de drukkerij bij hem thuis gebracht. Incidenteel werkten De Gebr. Braakensiek samen met andere kunstenaars zoals J.B. Heukelom en D. Hoeksema.
Na het overlijden van vader Rueter in 1918 werd de ‘muziek- en steendrukkerij Gebr. Braakensiek’, zoals de naam van de firma inmiddels luidde, in 1919 verenigd met de N.V. Drukkerij Senefelder aan de Admiraal de Ruyterweg 9. De toen nog enige firmant van de Gebr. Braakensiek was J. van Kampen. Na de dood van zijn vader schreef Georg aan zijn vriend R.W.P. de Vries jr., die net een artikel over hem had geschreven: ‘'t Is jammer dat mijn vader het niet meer heeft kunnen lezen. Hij zou er zo'n plezier in gehad hebben en vooral waar je zijn drukkerij noemt. [...] Ziek heb ik hem nooit gekend en als je dan tot je 78e jaar gezond bent mag je van geluk spreken, al is 't voor ons erg moeilijk te gewennen aan 't idee dat hij er niet meer is en we hem zoo niet meer iets kunnen vertellen.’
Carina Greven