Boekbespreking
Niek Miedema, Een dampkring van cultuur. De premie-uitgaven van de Wereldbibliotheekvereniging 1925-1986. Amsterdam, Wereldbibliotheek, 1995, 288 p., geïll., ISBN 9028416099. f 59,-.
‘De toekomst der volken hangt af van hun lectuur’, schreef Leo Simons in 1915 bij het tienjarig jubileum van zijn succesvolle uitgeverij Wereldbibliotheek. En om het volk te ontwikkelen en het cultureel te verheffen, moest ‘het boek’ gedemocratiseerd worden.
Simons slaagde erin bij het grote publiek door te dringen omdat hij goede boeken uitgaf tegen lage prijzen en in hoge oplagen. De Wereldbibliotheek speelde in op de wensdroom van die groep mensen voor wie de aankoop van boeken tot dan toe te duur was en die nu in staat werd gesteld een eigen boekenverzameling met mooie boekbanden in een eigen ‘boekenkastje’ op te bouwen. Maar de maatschappelijke en literaire zendingsdrang van Simons reikte verder. Hij filosofeerde in 1915 over een lezersvereniging die met een reservefonds de financiering van kostbare en risicovolle uitgaven van de Wereldbibliotheek kon steunen en die tevens als commercieel afzetgebied van de uitgeverij was bedoeld. In 1925 ging Simons' wens in vervulling met de oprichting van de Wereldbibliotheekvereniging. Drie directieleden van de uitgeverij Wereldbibliotheek namen zitting in het achtkoppige hoofdbestuur. Hoewel het stimuleren van de leeslust en het bijdragen
Gulden Woorden uit de Wereldbibliotheek uit 1925 was het eerste premieboek en werd meteen bekroond door het Nederlandsch Verbond van Boekenvrienden. Het in zwart linnen gebonden oblong boekje (11,5 × 14,5 cm) met goudstempeling op de rug, voor- en achterplat en vergulde kop is ontworpen door Herman Hana (foto Rob Mostert, Rijswijk).
aan de volksontwikkeling zonder twijfel oprechte idealen waren, was de commerciële wisselwerking tussen de Wereldbibliotheekvereniging en uitgeverij Wereldbibliotheek te opvallend om over het hoofd te zien. Uiteindelijk moesten er gewoon meer boeken worden verkocht.
Wat de betekenis was van de Wereldbibliotheekvereniging en de premie-uitgaven, blijkt uit het in 1995 gepubliceerde gedenkboek van de Wereldbibliotheekvereniging Een dampkring van cultuur. De premie-uitgaven van de Wereldbibliotheek 1925-1986 door Niek Miedema, dat verscheen ter gelegenheid van het negentigjarig jubileum van de Wereldbibliotheek. Hiermee houdt uitgeverij Wereldbibliotheek een oude traditie van gedenkboeken en jubileumuitgaven in ere, zoals bijvoorbeeld bij het tien- en vijfentwintigjarig bestaan van de uitgeverij.
De publikatie, die aansluit bij de huidige wetenschappelijke belangstelling voor uitgeverij en boekhistorisch onderzoek, is uit twee delen opgebouwd. In het eerste deel belicht Miedema in vogelvlucht verschillende aspecten van de opkomst en de ondergang van de Wereldbibliotheekvereniging, zoals hoe de premies tot stand kwamen, over de band met de leden, de jubeljaren, de illustratoren, de literaire waarde, de nooit verschenen premies en over Love Story: de succesvolle premie die alle records sloeg. In het tweede deel volgt een volledig overzicht van de 233 premie-uitgaven, waarvan 177 in boekvorm, die de Wereldbibliotheekvereniging in de loop van haar eenenzestigjarige bestaan heeft uitgebracht.
In het eerste deel vertelt Miedema informatief en levendig over de legendarische vereniging. Historische feiten, tabellen en overzichten wisselt hij af met aardige anekdotes, wat dit gedeelte zeer leesbaar maakt. Jammer is echter dat Miedema veronderstellingen of stellingen poneert die hij onvoldoende verantwoordt. Opmerkingen zoals bijvoorbeeld op pagina 63: ‘Er is intern wel geopperd dat de wbv-premies vanaf het midden van de jaren zestig steeds minder bijzonder werden, [...]’ komen veelvuldig voor. In het voorwoord bedankt Miedema weliswaar personen die betrokken waren bij de Wereldbibliotheekvereniging maar de herkomst van zijn beweringen verzuimt hij te vermelden waardoor dit historische deel een vrijblijvend karakter krijgt.