Bibliografische notities 16
Eindejaars-opruiming: korte signaleringen, ofwel een keuze uit de overvloed aan mogelijkheden. Wie van boeken over boeken en aanverwants houdt, mag op het ogenblik niet klagen.
De in reizen en Indonesiana gespecialiseerde antiquaar Gert Jan Bestebreurtje kan zich nauwelijks een mooier uitgeversdebuut wensen dan het Lexicon of Foreign Artists who Visualised Indonesia (1600-1950), samengesteld door Leo Haks en Guus Maris. Met de booming kunstmarkt in Zuid-Oost Azië bestond er grote behoefte aan een Indonesische Scheen. Bijna 3000 kunstenaars zijn met de beschikbare biografische gegevens, waar toepasselijk en voorhanden aangevuld met data over exposities en literatuur en voorzien van referentie(s), opgenomen in dit kloeke in linnen gebonden boek. Ongetwijfeld ontbreekt er nog van alles, maar dat is juist het prettige gevolg van dit soort pionier-publikaties: de tweede druk zal nog completer zijn. Voor f400,- koopt U ruim 300 tekstpagina's in twee kolommen gedrukt, aangevuld met 401 monochrome illustraties en 305 in kleur. Het boek is te bestellen bij de uitgever, postbus 364, 3500 aj Utrecht, tel. 030-2319286 of bij uw betere boekhandel.
Anne de Vries doet Anne de Vries, of de zoon bezorgt de vader. Bij Callenbach, Nijkerk (zo hoort dat in dit geval) verscheen voor f34,90 een bibliografie van de beroemde schrijver van Bartje (een half miljoen exemplaren alleen al in Nederland), Kleutervertelboek voor de bijbelse geschiedenis (vier miljoen exemplaren in 30 talen) en Evert in turfland (door mij nog in 1953 wegens goed gedrag in de tweede klas van de zeer gereformeerde Julianaschool verworven). Het boek bevat op wat gegevens in de inleiding na helaas geen bibliografie, zomin als een kritisch-evaluerende beschouwing over het werk, want ‘daarvoor is het te zeer verbonden met persoonlijke herinneringen’. Juist geen bezwaar, ben ik geneigd te zeggen. In 240 pagina's krijgen we een volledig overzicht van de kinder- en schoolboeken (inclusief vertalingen en herdrukken), de romans en verhalen voor volwassenen, publikaties over opvoeding en onderwijs, jeugdliteratuur, Tweede Wereldoorlog, afgesloten met een bibliografie over de schrijver. Het boek maakt zich geen gesneden beelden en dat is ook wel een beetje jammer. Toch is dit voor wie is opgegroeid met Ratje, een jongen van de straat fascinerend jeugdsentiment.
Een leuke aanvulling op de standaard Levant bibliografie van Blackmer en interessant voor elke liefhebber van Nederlandse reisboeken is D. Kosters To Hellen's noble land. Dutch accounts of travellers, geographers and historians on Greece (1488-1854). Catalogue of an exhibition of Dutch manuscripts, rare books, maps, and philhellenica. In een parallelle Engels/Griekse tekst worden 90 boeken, tien manuscripten en tien kaarten van kort maar kernachtig biografisch en cultuur-historisch commentaar voorzien. Al deze lemmata krijgen in het laatste deel dan ook nog eens een bibliografische beschrijving, alleen in het Engels. Het boek is goed geïllustreerd in kleur en zwart/wit. Dat kon ook wel, want het werd gesponsord door de Shell Company (Hellas) Limited, ‘which aims at protecting our country's natural environment, and promoting our cultural heritage’ (Groningen 1995, xiv, 286 p., slap kartonnen omslag, groter 8vo, f72,65).
Bij de Primavera Pers, Leiden verscheen van M. Rietveld-van Wingerden Jeugdtijdschriften in Nederland en Vlaanderen 1527-1942. Bibliografie, ten gevolge van een ‘onvoldaan gevoel’ na het publiceren in 1992 van haar dissertatie Voor de lieve kleinen. Het jeugdtijdschrift in Nederland 1757-1942. Deze naar volledigheid strevende bibliografie inventariseert en beschrijft alle Nederlandstalige jeugdtijdschriften uit de genoemde periode, 402 in getal. Bij elke titel met jaartallen van verschijnen komen waar mogelijk de volgende rubrieken aan de orde: genre, identiteit, doelgroep, doel, uitgever, uitvoering, illustraties, redactie en medewerkers/schrijvers, inhoud, bijzonderheden en vindplaats. Zo is een boeiend en vooral buitengewoon nuttig naslagwerk tot stand gekomen van 384 pagina's, redelijk geïllustreerd, voorzien van vijf registers (Stichting Primavera Pers, Burggravenlaan 7, 2313 hm Leiden, tel. 071-144482, f95,-).
Voor de compleetheid-fanatici nog drie kleine publikaties op kindergebied. W. van der Schoot, Lezen van een plankje. Twee eeuwen aanvankelijk lezen (Rotterdam, Nationaal Schoolmuseum, 1995, 32 geïllustreerde pagina's, f7,50). Over leesmethoden, met name het leesplankje. J. Landwehr, Prentgeschenk van 60 ABC boekjes (Alphen a/d Rijn, Repro-Holland, 1995, 56 p., veel (kleuren)illustraties, index, f24,75). Korte informatie over 60 Nederlandse ABC's. Volks- en Kinderprenten van De Lange, catalogus bij de (afgelopen) ten-