Uit de tijdschriften
De laatste jaren hebben een groei laten zien in onderzoek naar de technische aspecten van het kunstwerk en met name naar de drager ervan. Het onderzoek van bijvoorbeeld het Rembrandt Research Project naar de dragers van Rembrandts werken op doek en paneel heeft een schat aan informatie opgeleverd. Dat dergelijk onderzoek zich niet beperkt tot de schilderkunst blijkt onder meer uit twee onlangs verschenen artikelen over de mogelijkheden tot datering van grafische objecten met behulp van watermerken.
Verleden jaar berichtte A.K. Offenberg al in dit blad (De Boekenwereld 9 (1992), nr. 1, p. 211) over de stand van zaken aangaande het onderzoek op de Amsterdamse Universiteitsbibliotheek naar watermerken in het papier van boeken uit de tweede helft van de vijftiende eeuw. Het verslag van een ander onderzoek naar eveneens grafisch materiaal, maar dan van een andere aard en uit een latere periode, verscheen in het jongste nummer van het Bulletin van het Rijksmuseum 40 (1992), p. 353-384. In een gezamenlijke bijdrage doen de vier auteurs - Theo Laurentius, Harry M.M. van Hugten, Erik Hinterding en Jan Piet Filedt Kok - uitgebreid verslag van ‘Het Amsterdamse onderzoek naar Rembrandts papier: radiografie van de watermerken in de etsen van Rembrandt’.
Beide artikelen beginnen met een uitleg van het technisch procédé van de vervaardiging van papier met het vergezellende watermerk, een proces dat in vergelijking in de overbruggende periode van tweehonderd jaar
Rembrandt, Deprent verkoper Clement de Jonghe, 1651. Etsplaat, 211 × 165 mm. Amsterdams Historisch Museum (foto Rijksmuseum-Stichting).
opvallend weinig technische innovatie doormaakte. Ook wordt in beide stukken een overzicht gegeven van de verschillende methoden die in het verleden zijn gehanteerd om een zo bruikbaar mogelijke reproduktie van het aangetroffen watermerk te verkrijgen. Traditionele methodes als afwrijven of het overtrekken met de hand met behulp van een lichtbak, voldoen niet langer wanneer de vaak minimale verschillen tussen gelijksoortige watermerken nauwkeurig moeten worden geregistreerd. Na experimenten met verschillende fotografische en radiografische technieken wordt in beide onderzoeken nu gebruik gemaakt van röntgenstraling, een techniek die goede resultaten combineert met eenvoudige toepasbaarheid, een korte ‘belichtingstijd’ en veiligheid. Het primaire doel van het onderzoek van de watermerken is het dateren van het onderzochte object. Hiernaast kan dit onderzoek nieuwe inzichten verschaffen in het bedrijf van de papierproduktie en -handel en in de werkmethode van de kunstenaar of drukker/uitgever.
Opvallend zijn de verschillen in de afbakening van de verbruiksperiode van het papier die in de twee onderzoeken gehanteerd worden. Bij gedrukte boeken uit de vijftiende en zestiende eeuw (met veel papier en meerdere watermerken) wordt uitgegaan van een betrouwbare datering van het object met een
Rembrandt, De prentverkoper Clement de Jonghe, 1651.Ets, drogenaald en burijn, eerste staat, 208 × 161 mm. Rijksprentenkabinet, Amsterdam (foto Rijksmuseum-Stichting).