Uit de tijdschriften
‘Het mooiste typografische tijdschrift dat ooit in ons land gemaakt is’. Zo luidt de ondertitel van het boekje dat C. van Dijk schreef over Halcyon, het bibliofiele tijdschrift van A.A.M. Stols. Sinds 1981 verschijnt in Engeland Matrix, dat in een Nederlandstalige publikatie daarover de ondertitel ‘het mooiste typografische tijdschrift dat ooit in het buitenland gemaakt is’ zeker zou verdienen. In feite is het geen tijdschrift, maar een jaarboek. Aan het eind van elk jaar verschijnt een nieuw deel ‘to be the bibliophile's special treat for Christmas’. Prachtig gedrukt, rijk geïllustreerd en qua inhoud niet te versmaden. Het tiende deel, verschenen winter 1990, geeft een korte geschiedenis en een overzicht van de inhoud van de eerste tien delen alsmede een cumulatieve index. Niet zonder enige trots schrijft David Butcher dat Matrix ‘has established it-self as the leading British journal for all who care about fine printing’. Het eerste nummer telde 76 pagina's en verscheen in een oplage van 350 exemplaren, het tiende is vier keer zo dik en daarvan zijn er duizend gedrukt. De eerste nummers waren dan ook snel uitverkocht en als er al eens een aangeboden wordt, is de prijs niet mis. Het elfde nummer, dat zojuist verschenen is, heb ik nog niet in handen gehad.
Veel van de artikelen in Matrix gaan over de renaissance van de boekdrukkunst sinds de jaren twintig, met het accent op Engeland en Amerika. Maar ook aan moderne persen wordt aandacht besteed en er wordt naar gestreefd tevens artikelen op te nemen over boekdrukkunst en aanverwante zaken in andere landen. Een blik op de ‘contents list’ levert een bonte verzameling: herinneringen van drukkers en biografische schetsen; artikelen over illustratie-technieken, vooral houtgravure, veelal vergezeld van afdrukken van de originele blokken; verhalen over letterontwerpen, zetten en gieten; besprekingen van collecties op het gebied van de boekkunst; stukken over papier en papiermaken. Ieder deel bevat ook een bespreking van bibliofiele boeken geproduceerd in het afgelopen jaar. De nummers 8 tot en met 10 bevatten een doorlopend artikel van Sebastian Carter over de correspondentie tussen Stanley Morison en Jan van Krimpen. Van Krimpens werk kwam ook al ter sprake in de vierde aflevering, waar Michael Mitchell diens letter Antigone vergelijkt met andere Griekse lettertypen. Wellicht is dit een schamele oogst aan ‘neerlandica’ in zoveel afleveringen. Maar wat niet is kan nog komen.
In nummer tien staat een overzicht van het aantal exemplaren dat per land verkocht werd van de 925 van de negende aflevering. Verreweg de meeste zijn natuurlijk verkocht in Engeland (384) met Amerika als goede tweede (358). Zoveel worden er in geen ander land afgezet. Zweden staat op de derde plaats met 58 exemplaren. In Nederland vonden veertien exemplaren een koper. Degenen die het tijdschrift zelf willen bekijken, moeten dus een exemplaar te pakken kunnen krijgen in een of andere bibliotheek. Want een eigen abonnement (220 gulden per jaar) zal voor velen toch wel te kostbaar zijn.
In 1989 was het vierhonderd jaar geleden dat Christoffel Plantijn overleed. Dat werd met heel wat publikaties herdacht. Ook in een tijdschrift, waarin je dat minder zou verwachten, het Nordisk tidskrift för bok- och biblioteksvasen 77 (1990) 1. Drukken van Plantijn zijn zeldzaam in Scandinavië. Volgens de bibliografie van L. Voet, The Plantin Press (1555-1589), zijn er zesentwintig in Kopenhagen en tweeëntwintig in Zweden. Maar onderzoek in de Finspong-collectie in Norrköping Public Library door Gösta Carleberg, bracht nog dertig Plantijn-drukken aan het licht. En dat zijn geen onbelangrijke werken. Carleberg vond een editie van het vijfde boek van Vergilius' Aeneas, waar Voet geen exemplaar van kende. De al wel bekende Duitse versie van Pompa funebris uit 1559 is ook een unicum. Deze boeken zijn via de Hollands-Zweedse koopman Louis de Geer (1587-1652) en zijn familie terechtgekomen in het Zweedse Finspong. Aan het begin van deze eeuw werden ze gekocht door de Norrköping Public Library.
Ook in het zojuist verschenen nummer van The book collector 40 (1991) 4 wordt aandacht besteed aan Plantijn. Nicholas Hadgraft, restaurator bij het Cambridge Colleges Library Conservation Consortium, beschrijft hoe door samenwerking van boekhistorici/bibliografen en restauratoren de ware toedracht van een Du Puis/Plantijn-druk ontrafeld werd. In 1564 drukte de Parijse drukker Jacques du Puis L'agriculture et maison rustique van Charles Estienne. In dit ‘handboek voor de landheer’ komen alle aspecten van het landelijke leven aan bod: het opzetten van een landgoed, houden van dieren, aanleggen van moes- en ge-