Catalogi
Het is altijd aardig te merken dat je gelezen wordt. Zo maakte ik in het septembernummer van De Boekenwereld enige opmerkingen over positieve jeugdervaringen naar aanleiding van de lange reeks catalogi van Gysbers en Van Loon. Prompt kreeg ik een brief van een onderzoeker die naar een bepaald nummer van deze reeks zocht. Of ik die toevallig nog bewaard had; de reeks in het archief van de firma was helaas incompleet. Ik moest hem teleurstellen, maar meende mij te herinneren dat het Gemeentearchief van Arnhem een complete reeks bezat. Dit bleek niet zo te zijn, maar de Bibliotheek Arnhem had er wel een. Een deel van het betreffende onderzoek kon zo worden voortgezet!
Ook nu catalogi met een tijdschrift-karakter: Lettergreep, Lijfblad voor Boekfanaten, uitgegeven door antiquariaat De Griffel. Het bevat een artikel over Eugène de Bock en zijn uitgeverij De Sikkel en één over Guido Gezelle en het tijdschrift 't Daghet in den Oosten.
Een iets ander tijdschrift is Boek- en Strip (ver)wijzer, het lijkt niet aan een bepaald antiquariaat verbonden. Iedereen (particulieren en antiquariaten) kan er advertenties in zetten waarin men naar bepaalde titels vraagt of ze juist, tegen een vaste prijs, aanbiedt. De prijs van een abonnement is f 35,- per jaargang van tien nummers; inlichtingen via telefoon 055-421767.
Geschiedenis van de geneeskunde vindt men bij L'Art Medical. Aan het einde van de negentiende eeuw vond de fotografie zijn toepassing bij verschillende wetenschappelijke disciplines. Zo verscheen er tussen 1898 en 1900 te Haarlem (in samenwerking met firma's te Parijs, Brussel, Leipzig en Londen) Casuistique et Diagnostie Photographique des Maladies de la Peau. Het was geschreven door Dirk van Haren Noman (1854-1896), die in 1885 te Amsterdam hoogleraar in de dermatologie geworden was. De 90 foto's op 61 platen zijn collotypieën (ARTMED 57/108/ f 365,-)
De Boekenvriend afficheert zich als een algemeen antiquariaat met nadruk op geesteswetenschappen, mens- en maatschappijwetenschappen, kunsten en letterkunde. Vlak voor de eerste verjaardag van het antiquariaat verscheen de winter '91/'92 catalogus geheel gewijd aan de, na WO I naar Zwitserland uitgeweken en daar overleden, Duitse auteur Bô Yin Râ (1876-1943). Het is moeilijk de schrijver in een bepaalde filosofische stroming te plaatsen; zijn werk heeft een hermetisch karakter. De eigenaar van de firma zal in de loop van 1992 publiceren over de druk- en boekgeschiedenis van de werken van Bô Yin Râ.
Voor de liefhebbers van poëzie heeft Melk uit Hilversum een mooie (hun eerste) catalogus met 1000 titels. De auteurs lopen van A tot en met Z. Er zijn veel bundels geprijsd tussen f 10,- en f 50,-; f 100,- doen een drietal bundels van Achterberg. Een gedicht van Annenski Stalen Krekel in 1985 gedrukt bij Sub Signo Libelli (MELK ‘eerste duizend’/57) kost f 110,-. Tenslotte noem ik het duurste gedicht (MELK ‘eerste duizend’/77/ f 125,-): Charles Baudelaire, Douze poèmes. Les fleurs du mal (D. de Jong, Het vrije boek in onvrije tijd, nr. 71). In een begeleidende brief meldt de antiquaar mij dat er binnenkort nóg een poëzie-catalogus te verwachten is.
Liefhebbers van tuinieren en van de boeken daarover, moeten zeker de catalogus van antiquariaat Meemelink zien te verwerven. U vindt hierin boeken over tuingeschiedenis, ‘plant hunting’, botanische tuinen, plantensociologie, de bloem in de kunst, succulenten, alpenflora, vruchtbomen, kruidenboeken en insecten. Zoals over ieder onderdeel van het menselijk weten of kunnen is er ook op dit gebied zeer veel geschreven; het is een aantrekkelijk verzamelonderwerp.
De firma De Slegte geeft regelmatig een Boekenkrant uit. De lijst bevat ‘modern antiquariaat’. De titels zijn ongenummerd, evenals de pagina's. De Boekenkrantis bij ieder De Slegte-filiaal te verkrijgen.
Antiquariaat De Keerkring biedt een veertigtal boeken uitgegeven voor 1900 aan. De rest zijn twintigste-eeuwse boeken; van een tiental wordt de geschiedenis van de prijsstelling (van nieuw naar antiquarisch) beschreven. In een epiloog een betoogje over de kommer van het ‘opheffen van de prijs’ (lees: het dumpen of verramsjen). De antiquaar heeft een voorstel om te voorkomen dat kopers van nieuwe boeken zich bekocht voelen als zij, zoals nu, merken dat na ongeveer twee jaar hun duur gekochte nieuwe boeken opgeruimd worden. Een discussie via de catalogus! Ik zei al: catalogi krijgen soms het karakter van een tijdschrift.
De catalogus 9 van lulius Steiner-Asher brengt een enkel boek over bijenteelt (waaronder een Russische over de verbetering van bijenkorven), vele over paddestoelen, een