Uit de tijdschriften
Grote boekenverzamelaars zijn er maar weinig in Nederland. Over hen horen we zelden iets. Een aantal kleine verzamelaars komt aan bod in de boekenspecial van de Verzamelkrant 1 (1991) 53. Dit blad (vooral nuttig om zijn uitputtend overzicht van antiek- en verzamelbeurzen en vlooienmarkten) laat in dit nummer collectioneurs iets vertellen over hun verzamelingen. Boeken over Zeeland, boekomslagen met speelkaart-afbeeldingen, zondagsschoolboekjes, ABC-boeken en uitgeversdeviezen (bijvoorbeeld H.J. Becht: Hebt in Werken Bevrediging) blijken intensief verzameld te worden. Ook de parafernalia van het boekwezen, zoals reclame voor boeken, boeksimulanten (dat zijn voorwerpen die de vorm van een boek hebben) en bladwijzers passeren de revue. In dit nummer van de Verzamelkrant staat ook een kort artikel over de ‘Stichting Kinderboeken-Cultuurbezit’ te Winsum, die uit schenkingen verkregen oude kinderboeken verzamelt, restaureert en uitleent, De collectie bestaat op dit moment uit meer dan 20.000 banden.
De belangstelling voor uitgeversarchieven en uitgeverscorrespondentie groeit in Nederland, Het belang zowel voor de boek- als de literatuurgeschiedenis blijkt groot te zijn. Een nieuw bewijs hiervoor vormt een artikel van Donald Betlem in Het Oog in 't Zeil 8 (1990) 1 over de ontstaans- en drukgeschiedenis van de 19 brieven en kaarten van Elsschot aan zijn uitgever P.N. van Kampen die in maart 1990 bij Beijers in Utrecht geveild werden. Elsschot schreef begin 1983 Het Been dat niet slechts een vervolg op Lijmen (gepubliceerd in 1923) is, maar daar organisch onlosmakelijk mee verbonden is. Elsschot had de voorkeur gegeven aan een uitgave van Lijmen en Het Been als één boek in één band maar hij wilde ook van 700 restantexemplaren van De Verlossing af en Van Kampen moest die van hem kopen. Van Kampen had al de restoplage van Lijmen van de Wereldbibliotheek over genomen en kon daardoor moeilijk Lijmen en Het Been in één band uitbrengen. Dat zou pas in 1943 mogelijk zijn. In deze brieven leert men een lijmende Elsschot kennen en wordt het verlangen naar de beloofde Brieveneditie weer eens aangewakkerd.
In Maandblad Oud-Utrecht 63 (1990) 10 beschrijft K.W.J. van Rossum de geschiedenis van boekhandel Dekker & Van de Vegt in Utrecht. Jean Guillaume Dekker was uit West-Vlaanderen afkomstig en vestigde zich in Utrecht als boekbinder. In 1865 opende hij samen met zijn collega boekbinder Wilhelmus Johannes van de Vegt in de Heerenstraat een kantoorboekhandel die ook religieuze artikelen verkocht. Vanaf het begin zijn de contacten met de R.K.-geestelijkheid innig geweest. Al snel ging de firma ook boeken uitgeven, De zaak verhuisde in 1866 naar de Lange Nieuwstraat en in 1902 naar de Oude Gracht. Na de dood van de oprichters werd het bedrijf geleid door F.C.J. Verouden en T.A. Verhoeff. Deze laatste maakte van de zaak een grote katholieke wetenschappelijke boekhandel, die zijn klanten vooral onder de clerus, de priesterstudenten en de universiteitsstudenten vond. In 1917 werd Dekker & Van de Vegt door Van Rossum, de andere grote katholieke boekhandel in Utrecht gekocht. Onder het directeurschap van M.F.M. van Rossum (1921-1966) beleefde het bedrijf een bloeiperiode. De uitgeverij publiceerde veel werk van katholieke hoogleraren en promovendi. Een nadeel van de contacten met de clerus vormde de bedillerige censuur, waarvan in het artikel aardige voorbeelden staan, De oorlogsjaren kwam de zaak redelijk door en in 1946 en opnieuw in 1963 werd er verbouwd. Tijdens de fusies in de boekhandel in de jaren zeventig nam Kluwer de aandelen over, waarna Dekker & Van de Vegt opging in de grote combinatie van Broese en Kemink.
Over de hele wereld wordt er hard gewerkt aan een optimale bibliografische beheersing van de boekreproductie tussen 1540 en 1800, het tijdvak waarvoor nog het meest gedaan moet worden. De computer is in dit proces al lang een onmisbaar instrument geworden en het belang van internationaal erkende catalogiseerregels is evident. In 1988 hield de Belgische Commissie voor bibliografie een tweedaagse conferentie over het catalogiseren van handschriften en oude drukken. De daar gehouden lezingen zijn nu gepubliceerd in Archief- en bibliotheekwezen in België 61 (1990) 1-2. Voor een ieder die omgaat met oude en bijzondere drukken is de bijdrage van Elly Cockx-Indestege belangrijk, die de ISBD (A), International Standard Bibliographic Description for Older Monographic Publications (Antiquarian) behandelt. Deze normen voor de titelbeschrijving maken internationale uitwisseling en interpretatie van bibliografische gegevens door middel van de computer mogelijk. Het ideaal van een wereldwijde ontsluiting van het oude boek komt hierdoor een heel stuk dichterbij. De auteur beschrijft de grote voordelen van standaardisatie in de beschrijving bij complexe publicaties, bijvoorbeeld een bibliografische eenheid met meer auteurs, en bij de beschrijving van de verschillende exemplaren van één editie als er gegevens over de band en de provenance opgenomen worden. Naast de retrogade bibliografie blijft de bibliografische beheersing van bijzondere categorieën contemporaine boeken speciale aandacht vragen. In Nederland houden vooral Ronald Breugelmans en Ernst Braches zich bezig met de beschrijving van private presses. In Quaerendo 20 (1990) 2 schrijft de laatstgenoemde over de Agri Montis Pers van Kees van Dijk in Oosterhesselen. Vanaf 1972 drukte Van Dijk voor zijn Carlina Pers zo'n veerig uitgaven. Door een heupfractuur was hij jarenlang
uitgeschakeld. In