Etstechniek-demonstraties in het Rembrandthuis
Rembrandt is bij velen meer bekend als schilder en tekenaar dan als etser.
Maar juist hij heeft een unieke bijdrage geleverd aan de etskunst, die zich in de loop van de zestiende eeuw begon te ontwikkelen. Bijna 300 prenten heeft Rembrandt geëtst en zelf afgedrukt; hun schoonheid is onbetwist, maar ook in technisch opzicht heeft Rembrandt vele nieuwe mogelijkheden onderzocht en benut. Hij is het vooral, die de etstechniek van een soort imiteergraveerkunst maakte tot een zelfstandig medium met een eigen karakter.
Het Rembrandthuis bezit een vrijwel volledige verzameling van Rembrandts etsen. Een bezoek aan dit museum biedt de unieke mogelijkheid deze prenten te zien in de omgeving, waar zij voor het grootste deel zijn ontstaan.
Om de bezoeker in te wijden in de geheimen van
Rosalba Carriera, Portret van Christoffel Bernhard Julius von Schwartz (1676-1754), miniatuur op ivoor, 74 × 54 mm. Rijksmuseum, Amsterdam.
de etstechniek zal de Amsterdamse graficus Han Massee, docent bij de Werkschuit, een serie demonstraties geven in de aula van het museum het Rembrandthuis.
In aansluiting daarop wordt een rondleiding door het museum gehouden, waarbij speciaal aandacht wordt besteed aan de technische aspecten van Rembrandts etswerk.
Deze demonstraties vinden plaats op zondagmiddag en wel op 18 december 1988 en op 29 januari, 26 februari en 19 maart 1989. Aanvang: 14.00 uur.
Adres: Rembrandthuis, Jodenbreestraat 4-6, Amsterdam.