Berichten
In memoriam Walter L. Strauss
Op 14 januari 1988 overleed, volkomen onverwacht te New York Walter Ludwig Strauss. Vanwege zijn vele verdiensten voor de prentkunst, in het bijzonder voor de Hollandse, lijkt het passend enkele woorden te wijden aan deze veelzijdige man.
Strauss werd in 1923 gebogen uit een familie van joodse speelgoedfabrikanten. Om begrijpelijke redenen emigreerde hij in 1936 naar de Verenigde Staten, via Rotterdam, waar hij de indrukwekkende spoorbruggen bewonderde.
Hij studeerde scheikunde, politicologie en filosofie. Het laatste met een voorliefde voor Leibnitz. In de tweede wereldoorlog nam hij deel aan de invasie in Normandië en kreeg de lugubere taak concentratiekampen administratief te onderzoeken. Zijn liefde voor de scheikunde was niet zó groot dat hij zich niet stortte op het speelgoed dat hij zelf ontwierp en in Japan het uitvoeren. Door een veranderde wetgeving op het gebied van gevaarlijkheid werd dit hem onmogelijk gemaakt en stichtte hij in 1973 de Kunstuitgeverij Abaris Books Inc.
Het aantal publikaties van zijn hand is verbazingwekkend. Enkele daarvan zijn The Complete Etchings etc. of Albrecht Dürer (1972), Chiaroscuro Woodcuts (1973), The Complete Drawings of Albrecht Dürer (1976), Hendrick Goltzius (1977) er de Rembrandt Documents met M. Vermeulen en anderen (1977). Hij verzorgde een aantal belangrijke uitgaven, zoals W. Sumofsky, Drawings of the Rembrandt School (1979) en heruitgaven van de zeldzame en kostbare werken als M. Geisberg, The German Single Leaf Woodcut.
Strauss was een ouderwets veelzidige geleerde met een encyclopedische kennis. Met een zekere regelmaat dook hij op in de Europese prentenkabinetten; vaak kwamen telefoontjes en brieven vanuit Amerika met interessante informatie over mensen en dingen en vragen over zeldzame prenten. Ook was hij de drijvende kracht achter het vakgenootschap The Historians of Netherlandish Art.
Vele malen was hij gastdocent aan verschillende univeisiteiten. Zijn laatste bezoek aan Holland was dat met de verzamelaar Ian Woodner. Als kinderen zo gelukkig hielden de heren receptie in de duurste kamers van een bekend Amsterdams hotel.
Door zijn ongelooflijke werkkracht wekte Strauss wel eens irritatie op, maar toch zal hij in de herinnering blijven als één van de meest veelzijdige en productieve kunsthistorici van deze eeuw.
Robin Adèr