Escher blijven het grafisch werk en de boekillustraties zeer in trek; bijvoorbeeld Walch, Scholastica met een opbrengst van f 2.750,- maar zijn icosaeder bleef wederom bij de eigenaar. Stromans verzameling van ‘Schwittersiana’, geen alledaagse gebeurtenis in het veiling-wezen!, vond gerede aftrek: een collage vond een koper voor 20 mille (moeilijk te schatten doch aangegeven op 15 tot 18 mille), Merz I werd afgehamerd op f 650,- (f 400,-/500,-). Het aardige sprookje Die Scheuche ging voor f 1.400,- (f 1.200,-), wel gesigneerd maar niet in vlekkeloze staat. Tienmaal de taxatie-prijs brachten vijftien catalogi in één kavel op van het wereldberoemde huis Thonet, gepubliceerd in de jaren dertig: f 2.100,- of wel f 150,- per catalogus.
III Books and prints met 1200 kavels, een aparte catalogus wederom met duidelijke illustraties. Gegeven de hoeveelheid kavels waren sommige zittingen bepaald te langdurig, zij het dat er vlot geveild werd. Inzenders mogen tevreden zijn, dat dit veilinghuis consequent - bij gebrek aan commissies - niet inzet onder de laagste taxatie. Zulks beschermt de inzender niet alleen, maar het bekort ook de zittingen en komt de duidelijkheid ten goede.
Bij Van Stockum een kleine 1300 kavels boeken en twee dozijn documenten, waaronder in 152 vel papier zeven brieven van de vermaarde Matthijs Maris; aangekocht door het Rijksprentenkabinet te Amsterdam voor slechts f 800,-. (‘Amsterdam heeft het’). Behoudens de rubriek Kunst werd maar zeer weinig opgehouden terwijl meerdere incomplete zeldzame boeken onverkocht bleven, waaronder Tweespraeck van de Nederlandsche letterkunst, Swammerdams Bijbel der Natuure en Musschenbroeks Beginsels der natuurkunde. Kopers blijken zich wat kritischer op te stellen of misschien wordt nu het geld wat schaarser? Voor incomplete topografische boeken geldt dat minder, gezien de biedingen, beurtelings door de Vrienden van de Gouden Schaar uitgebracht: delen van de Gemeente-atlas van Kuyper, waarvan de opbrengsten varieerden van f 1.100,- tot f 2.800,-. Brabant goed voor f 3.900,- en f 4.900,-. Terwens boek over Nederland met 138 staalgravures ging voor f 4.000,- en 192 dorpsgezichten van Van Ollefenen & Bakker verwisselden voor 11 mille van eigenaar. Ook de zogenaamde colour plate boeken gingen merendeels naar de handel: Flora Batava, 4 delen, voor f 2.500,-, Schlegel, Vogels van Ned. Indie f 1.300,- (f 1.500,-), Hoola van Nooten, Fleurs, fruits et feuillages de Java f 4.200,- (f 1.800,-) en Weinmann, Duidelijke vertooning van eeniger duizenden gewassen voor nog meer duizenden, namelijk 59 mille. Voor de rubriek Oude Boeken was ook levendige belangstelling:
Dodoens Cruydtboeck ging voor f 5.000,- (f 6.000,-), Van Haemstede, Martelaeren f 250,- (f 350,-) en Cats, Werken in de charmante quarto-editie, nog wel het exemplaar van D.F. Scheurleer, bracht f 5.200,- op (f 6.000,-).
Over het algemeen waren de taxaties aanlokkelijk voor de koper, des te meer waar steevast ingezet wordt op 50-60% van de taxatie, behoudens commissies. Enerzijds worden de zittingen hierdoor wel levendiger, maar toch komt het ook bij Van Stockum niet altijd verder dan de inzet. Voor de veilinghouder blijft het moeilijk om de belangen van verkoper met die van de koper in harmonie te brengen (alleen zijn er nu eenmaal van het oude boek oneindig veel minder inzenders dan kopers). Het blijft een ‘sellers market.’
De veiling bij Burgersdijk en Niermans in Leiden op 1-2 december 1987 was helaas te laat om de resultaten mee te delen in dit blad, temeer omdat belangrijke verzamelingen onder de hamer kwamen, namelijk de klassieken van professor B.A. van Groningen, de bibliotheek van dr. K. Rozenrond, en van drs. Chr. Kok te Baarn. Ook onder de afdeling Oude Boeken schuilen interessante zaken: een fraaie Venetiaanse druk van Plinius d.d. 13 juli 1513, de Opera van Xenophon uitgegeven door de vermaarde Stephanus te Parijs, redelijk getaxeerde topografie etc. Jammer, dat de catalogus niet genaaid - wel gelijmd - is en dat de afbeeldingen nauwelijks de nieuwsgierigheid prikkelen. Maar men gaat dit verbeteren, gelukkig.
J.H. Landwehr