Reacties
In het interessante artikel over de karikaturist Johan Braakensiek (De Boekenwereld 4 (1987-'88), p. 2-13) wordt onder andere over zijn bekendheid in het buitenland gezegd (blz. 12), dat werk van hem werd gepubliceerd: ‘(...) in het Franse boek Lui, dat na de Eerste Wereldoorlog spotprenten bundelde van de Duitse keizer vóór 1914 (...).’ De datering van dit boek is echter niet juist: het verscheen in 1905 in een serie Les célébrités vues par l'image. De Duitse versie ‘Er’ im Spiegel der Karikatur verscheen in 1906 (in Wenen!).
De auteur, John Grand-Carteret, begon al in 1890 met het bundelen van internationale karikaturen, gegroepeerd rond een staatsman (in dit geval Bismarck) of een bepaald politiek onderwerp (zoals de Triple Alliance, de affaire Dreyfus), meestal voorzien van een uitgebreide inleiding en toelichting. Tot in de Eerste Wereldoorlog verscheen er bijna ieder jaar een bundel bij diverse uitgevers. Het werk van Braakensiek was daar altijd goed in vertegenwoordigd.
John Grand-Carteret heeft zich ook voor de bibliografie zeer verdienstelijk gemaakt met zijn waardevolle werk
Les almanacs français; bibliographie, iconographie...
1600-1895, Paris 1896, dat met zijn bijna duizend pagina's nog steeds een toonaangevende bron gis.
Dat Grand-Carteret ook persoonlijk contact met J. de Koo had, blijkt ondes meer uit het boekje L'Oncle de l'Europe met opdracht, dat zich in mijn verzameling bevindt.
Behalve de in de bijgaande lijst van gebundelde karikaturen vermelde titels, verschenen er nog, voorzover mij bekend:
L'Oncle de l'Europe, 1906 (over koning Edward VII);
Nicolas, Ange de la Paix, Empereur du Knout, 1907 (oveR de Russische tsaar);
Le jeune premier de L'Europe, 1908 (over Alfons XIII van Spanje);
Cléopold, Roi des Belges et des belles, 1909 (Over Leopold II van België);
Kaiser, Kronprinz & Cie., 1916 (anti-Duitse oorlogsprenten).
C.P. Mulder