Catalogi
Catalogi in de schoen, schoenen in catalogi.
Tjerk de Boer is in Utrecht op de Springweg uit het kleine, donkere winkeltje op nr. 18 verhuisd naar een prachtig, licht en ruim pand op nr. 7a. Hij vond desondanks de tijd om een eerste catalogus met historische boeken samen te stellen. De omslag munt uit door fraaie eenvoud. Het aardigst van het aanbod vond ik de afdeling Nederlandse sociale geschiedenis met redelijk geprijsde socialistische brochures uit het begin van deze eeuw, het proefschrift van Wiardi Beckman Het syndicalisme in Frankrijk (f 60,-) en twee boeken van de bizarre E. van Dieren: Het Socialistisch Gevaar. Eene bijdrage tot de kennis der besmettelijke zielsziekten (Amsterdam 19092; f 35,-) en De Waanzinnige waereld. Een zielkundige ontleding van de huidige Socialisten en hunne voorgangers (Amsterdam 1919; f 45,-).
Warren Lee in Amsterdam, die zich specialiseert in moderne Engelse literatuur, publiceerde eveneens een eerste catalogus. Hierin staan Poems van W.H. Auden (London 1930; f 850,-), Samuel Beckett's tweede bundel poëzie Echo's Bones and other Precipitates (Pais 1935; f 950,-) en de eerste Engelse editie van James Joyce, A portrait of the Artist as a Young Man (London 1917; f 750,- voor een ‘copy skillfully rebacked’). De eerste Nederlandse vertaling van dit laatste werk (Rotterdam 1962) biedt Lee aan voor f 95,- en de vertaling van John Vandenbergh van de Ulysses (Amsterdam 1969) voor maar liefst f 250,-! Van de in Engeland en Amerika zo druk verzamelde James Bondboeken van Ian Fleming staan in de catalogus de eerste drukken van From Russia with love (1957; f 200,-) en You only live twice (1964; f 85,-). Ian Fleming was trouwens een verwoed bibliofiel, die in Engeland, geholpen door John Carter, als een der eersten een collectie hoogtepunten uit de geschiedenis der natuurwetenschappen opbouwde en zo in veel opzichten de geestelijke vader van de vaak geciteerde PMM (Printing and the mind of man)-catalogus werd. Zijn collectie werd en bloc door de Lilly Library in Bloomington opgekocht. Warren Lee biedt ook vijf boeken van de eveneens druk verzamelde Henry Miller aan, onder andere de twee delen in stofomslag van The Air-Conditioned Nightmare (New York 1945-47; f 500,-).
Vestdijk-verzamelaars komen aan hun trekken bij Willem Huijer die 192 tijdschriftbijdragen in zijn catalogus 65 te koop aanbiedt. De prijzen schommelen rond de f 10,- met als uitschieters de bijdagen uit de jaren 1932-'34 in Forum (per stuk f 25,-) en het ongebundelde ‘Over film en roman’ uit 1956 in De Kim (f 50,-). Iedere verzamelaar kan dit gemakkelijk opbrengen, wat niet het geval is bij alle nummers uit het nieuwe Vestdijk-Bulletin van antiquariaat Schuhmacher. De Werkman-uitgaven van werken van Vestdijk zijn kostbaar geworden: Allegretto innocente f 1750,-, De doode Zwanen f 2800,- en De Terugkomst f 4500,-.
De naam Schuhmacher brengt mij overigens bij de volgende catalogus, de P48 van Antiquariaat Schors. In deze intrigerende catalogus vol erotica staan een aantal opmerkelijke boeken over schoenen. Welke schoenfetisjist zou niet likkebaarden bij Hanns von Leydenegg, Der gestiefelte Eros. Lebensbeichte eines transvestitischen Schuhfetischisten (f 85,-), vooral als het boek gebonden is in ‘Leinwand mit goldenen Stiefel auf Vorderplatte?! Nooit had ik gedacht dat er in dit genus van het sado-masochisme (daar valt het tenminste in de catalogus onder) ook romans geschreven zijn. Maar ze bestaan echt en Schors heeft ze: L'Amant des chaussures en La Reine du Cuir verni (f 250,- en f 400,-). In de catalogus staat verder de complete reeks (10 delen) Anthropophyteia waarover Ed Schilders aardig schreef in Vergeten boeken.
A.A. Boers.