Ons voorgeslacht in scherts en spot
In 1854 verschenen de Tafereelen uit de geschiedenis des vaderlands door mr. J. van Lennep & Compagnie. ‘Aanvangende met de komst der Batavieren en eindigende als het uit is.’ Dit boekje was ontstaan doordat Jacob van Lennep (1802-1868) vier-regelige komische versjes had gemaakt op episodes uit de vaderlandse geschiedenis, waarbij op zijn verzoek plaatjes waren getekend door zijn vriend Pieter van Loon (1801-1873).
Het idee achter dit boekje wordt door Van Lennep in het woord vooraf bondig weergegeven als: ‘Een stomp in 't oog heugt langer dan een draai om de oren.’ Hiermee bedoelde hij dat men beter onthoudt wat men op een plaatje ziet, dan wat men alleen maar hoort of leest. Bovendien wilde hij ook zijn lezers kennis laten maken met de tekenpen van jhr. P. van Loon, die voordien alleen voor eigen familiekring had getekend.
Toen de Tafereelen verschenen moest men er eerst om lachen, maar dat sloeg al snel om in verontwaardiging. Het dagblad De Grondwet besteedde er bijvoorbeeld in drie artikelen ruim aandacht aan, waarin men zich onder andere afvroeg wie Van Lennep, nota bene vanaf 1853 lid van de Tweede Kamer, het recht gaf om ‘aan onze kinderen prenten en bijschriften te geven die hun inborst bederven’.
Alhoewel het de bedoeling was dat de Tafereelen pas zouden eindigen ‘als het uit is’ werd de uitgave na de derde aflevering gestaakt. Het laatste tafereel gaat over het vertrek van Margaretha van Parma en de aanvaarding van de landvoogdij door Alva in 1567.
Een schetsboekje met de tekeningen door Pieter van Loon, en versjes door Van Lennep, gedateerd oktober 1853, kon onlangs voor de Atlas Van Stolk worden aangekocht en vormt het uitgangspunt voor een tentoonstelling over de Tafereelen, die tot en met 21 juni 1987 duurt.
Van Lennep was de eerste in Nederland die een geschiedenisboek maakte op een dergelijke humoristische wijze. Ondanks de kritiek in 1854 hebben de Tafereelen de aanzet gegeven tot meer humoristische geschieduitbeelding. De tentoonstelling eindigt met een tiental voorbeelden - eveneens uit de Atlas Van Stolk - varierend van een tekening door de historicus Huizinga tot een stripverhaal in de Donald Duck.
Bij de tentoonstelling verschijnt een vouwblad.
adres: Korte Hoogstraat 31, Rotterdam
geopend: dinsdag tot en met zaterdag 10.00-17.00 uur, zondag 11.00-17.00 uur.