aankoop betrof alle aanwezige gegoten letter, ongeveer 300 kilo, en de stempels en matrijzen. Behalve de eigendom en het exclusieve gebruiksrecht bedong Duwaer het recht om met medewerking van De Roos eventueel andere corpsen dan corps 14 te maken. Daar is het echter niet van gekomen. Wel nam Duwaer ook de restanten papier over, zodat deze firma nog enkele boekjes op papier met het HP-watermerk heeft kunnen drukken...’
De Meidoorn was nu dus in het bezit van drukkerij Duwaer te Amsterdam, die er inderdaad mee heeft gewerkt. In 1935 verscheen ‘in samenwerking met S.H. de Roos, als haar eerste druk met diens onlangs verworven Meidoorn-letter’ een heruitgave van het opstel van Jan Veth over De prenten in het Cruydtboek van Dodonaeus. Verder verscheen onder andere Attentie in druk, onder redactie van H. Koechlin & A.H.G. Blankenstein, uitgave VANK - Vakgroep voor Drukkunst, Bindkunst en Leerbewerking. (Amsterdam), december 1940. ‘Het geheele werk werd gezet uit de Meidoorn van S.H. de Roos en uitgevoerd, voor zoover niet anders vermeld, ter drukkerij van den Uitgever J.F. Duwaer en Zonen.’ En nog in 1943 verscheen Strofen door Jorge Manrique. Vertaald door Werumeus Buning, uitg. De Haan Utrecht 1943. ‘Dit boek werd met de hand gezet uit de 14 punts Meidoorn-Type van S.H. de Roos en gedrukt door J.F. Duwaer & Zonen te Amsterdam in 750 ex.’
In 1976 werd drukkerij Duwaer geliquideerd en werd het Meidoornmateriaal aangekocht door een amateur-drukker die de bedoeling had er fraaie drukwerkjes mee te maken. Tijdgebrek was de oorzaak dat tot op heden niets met de letter werd gedaan.
Enige tijd geleden kwam de bezitter op het idee zijn materiaal ter beschikking te stellen ‘voor auteurs en uitgevers die het unieke karakter van deze letter onderkennen en literair werk willen uitgeven, dat qua inhoud en sfeer goed bij dit letterontwerp aansluit. S.H. de Roos beperkte de oplage van zijn bibliofiele uitgaven tot honderdvijfentwintig exemplaren. De huidige eigenaar wil deze traditie in ere herstellen’.
Belangstellenden kunnen nadere informatie verkrijgen bij: G.J. Randoe, Herengracht 347, 1016 AZ Amsterdam, tel. 020-266007 (werk: 010-4773177).
De bijgaande drukproef is een boekpagina gezet in de Meidoorn. De tekst is ontleend aan Arthur van Schendels vertaling van de Lettres Portugaises van Maria Alcoforado.
Frits Knuf