Tentoonstellingen
Moderne belgische boekbanden in de KB
Op 6 maart opent de Koninklijke Bibliotheek een tentoonstelling van hedendaagse boekbanden uit België. Deze tentoonstelling wordt mede georganiseerd door de Amis de la Reliure d'Art (a.r.a.), een van oorsprong Franse vereniging van vrienden van de boekband, die ook een Belgische afdeling kent. Het doel van deze vereniging is het verbreiden van liefde voor en kennis van de kunstboekband.
De boekbindkunst staat in België al eeuwen lang op een hoog niveau. Al in de vroege middeleeuwen maakte men in de Zuidelijke Nederlanden stevige kloosterbanden met rijke stempelingen in reliëf. In de Noordelijke Nederlanden werd toen op dit gebied nog niet veel gepresteerd. Een hoge kwaliteit bleef kenmerkend tot de tweede helft van de zeventiende eeuw. Toen zette een neergang in die ook in de eerste helft van de achttiende eeuw bepalend bleef. In de loop van de achttiende eeuw won de Belgische band weer aan kwaliteit, zodat hij al in het begin van de negentiende eeuw op het hoge niveau van de Franse band stond. Hoewel het eindeloos imiteren aan het eind van de negentiende eeuw duidelijke sporen van verstarring met zich mee bracht, begon al snel daarna een herleving. De beroemde Henry van de Velde was hiervan een belangrijke exponent. Hij stichtte onder andere de bindopleiding van de School van Ter Kameren, die echter pas later, onder Vladimir Tchékéroul, een grote naam kreeg. Tchékéroul streefde zo'n verfijning na van de techniek van de boekband, dat zijn banden - die zelden versierd zijn - alleen al door de technische perfectie te herkennen zijn en juist daaraan hun schoonheid ontlenen. Anders is het gesteld met zijn belangrijkste leerlinge Micheline de Bellefroid en haar leerlinge Liliane Gérard, die technische perfectie weten te paren aan fraaie abstracte decors. De school heeft nog andere belangrijke binders voortgebracht, zoals Hedwige Gendebien, die ook banden uitvoert van de banden-vormgever en graficus Jo Delahaut. Hoewel lange tijd bijna alle binders van naam hun opleiding kregen in de School van Ter Kameren, zijn er tegenwoordig ook andere opleidingen. Zo kent Mechelen het Rijksinstituut voor kunstambachten, met als docent August Kulche en zijn belangrijke leerling broeder Edgar Claes. Voorts is er het in Gent gevestigde Vlaamse Handboekbindersgilde, dat onder andere door het
geven van cursussen het ambacht wil bevorderen. Is de School van Ter Kameren vooral op Frankrijk (de perfectie) georiënteerd, Gent richt de ogen eerder op Engeland (de originaliteit). In de kunst- en ambachtschool te Brussel houdt Jacqueline Liekens het peil van het boekbinden hoog en in Luik, tot slot, is Constant Delvaux tegenwoordig actief op dit terrein.
De a.r.a. heeft van de genoemde binders en vele anderen meer dan honderd werkstukken gekozen uit diverse collecties. De tentoonstelling wordt voorafgegaan door een historische introductie waarin een veertigtal banden aan bod komt vanaf de vijftiende tot de vroeg-twintigste eeuw, afkomstig uit de kb en uit een particuliere collectie te Brussel.
Bij de tentoonstelling, die duurt tot en met 17 april, verschijnt een catalogus (ca. f 15,-).
adres: Prins Willem Alexanderhof 5, Den Haag
geopend: 6 maart-17 april 1986; maandag tot en met zaterdag 9.00-17.00 uur; zondag 13.00-17.00 uur.