Herinneringen van een bibliothecaris 3
H. de la Fontaine Verwey
Hugo de Groot en Peiresc
Zestig jaar geleden, in mijn studententijd, las ik in De Gids het meesterlijke artikel van Prof. van Vollenhoven over ‘het boek van 1625’, De jure belli ac pacis van Hugo de Groot. Deze studie over het klassieke geschrift over het recht van oorlog en vrede maakte diepe indruk. In die jaren hield ik mij veel bezig met rechtsfilosofie. De Groots boek nam ik in de volgende jaren dikwijls ter hand en leerde het waarderen als (zoals Huizinga het typeert)
‘het meesterstuk en de voleinding van het humanistisch denken; het staven van oude waarheid met oude bewijzen, nieuw geschikt’ met de grondgedachte dat ‘oorlog misdaad is, tenzij hij strekt om recht te handhaven.’
Toen ik later mijn weg vond in het bibliotheekwezen, kreeg mijn belangstelling voor De jure een nieuwe wending. Nu ging het vooral om de geschiedenis van het ontstaan en de historische achtergrond van het boek.
De man die Grotius op het idee gebracht had dit onderwerp aan te pakken was de Fransman Nicolas Fabri de Peiresc (1580-1637). Deze raadsheer in het Parlement van Aix, wonend op zijn Provençaalse landgoed Belgantier, was in zijn tijd een centrale figuur in intellectueel Europa, dat toen nog een ware ‘république des lettres’ vormde met één taal: het Latijn. Peiresc, die 10.000 brieven naliet, stond in levendige correspondentie met alle geleerden van welke discipline ook en zonder zelf te publiceren moedigde hij ieder die iets nieuws te zeggen had aan tot verder onderzoek en het bekendmaken van de resultaten. Deze ‘prince des curieux’ kan men het best vergelijken met een spin die zijn web weefde over de gehele Europese wetenschap. Er is nauwelijks een gebied te noemen waar Peiresc zich niet actief voor interesseerde, of het nu ging om astronomie, antieke inscripties, het geodetisch stelsel of de import van angorakatten.
Peiresc had Grotius leren kennen in 1603 in Den Haag, op zijn reis door de Republiek. Uit die eerste ontmoeting groeide een onafgebroken briefwisseling en een levenslange vriendschap. ‘C'est vraiment un des plus grands esprits, l'un des plus nobles lettrés de ce siècle’, getuigde Peiresc van zijn vriend. Toen Grotius na zijn ontsnapping uit Loevestein in 1621 in Parijs kwam, was het Peiresc wie geen moeite te veel was om te trachten de balling het leven te verzachten. Hij introduceerde hem bij al zijn vrienden en liet hem voorstellen aan koning Lodewijk xiii, die Grotius een jaargeld beloofde (dat nooit uitbetaald werd). Discrete pogingen van Peiresc om er zijn vriend toe te brengen tot het katholicisme over te gaan, mislukten. Het pleit echter voor hen beiden dat de vriendschap hier niet onder leed. De grootste dienst die Peiresc de balling bewees was dat hij hem het recht van oorlog en vrede als onderwerp voor studie aan de hand deed en hem duidelijk maakte dat Grotius de aangewezen man was om daarover een boek te schrijven. Deze begon er aan in 1623, toen hij te gast was op het landgoed van de staatsman en bibliofiel Henri de Mesmes in de buurt van Senlis. In het voorjaar van 1625 verscheen De jure belli ac pacis bij Gabriel Buon in Parijs met een opdracht aan Koning Lodewijk xiii.
Er moet dus, zo redeneerde ik, een exemplaar van de eerste druk bestaan dat de schrijver aan de koning aangeboden heeft, en één dat bestemd was als geschenk voor Peiresc. Het zou interessant zijn, meende ik, die exemplaren op te sporen en vast te stellen hoe zij gebonden waren, of zij opdrachten in handschrift bevatten enz. Dat voor de koning, nam ik aan, was natuurlijk gemakkelijk te vinden in de Bibliothèque nationale. Maar waar zou het exemplaar voor Peiresc gebleven zijn?
Als echte boekenvriend bezat Peiresc een uitgelezen bibliotheek: bij zijn overlijden liet hij ongeveer 5000 gedrukte werken en 200 handschriften na. Aanvankelijk liet hij zijn boeken in Parijs binden, o.a. door de geheimzinnige ‘le Gascon’ (een bijnaam), naderhand nam hij een eigen boekbinder in dienst, die bij hem in huis woonde, Simon Corbéran. Deze bond de boeken van zijn meester in eenvoudige banden van rood maro-