Beurzen
Antiquarenbeurs in Hilversum
Een in aantal groeiend verschijnsel in de antiquarische boeken- en prentenwereld: de min of meer regionale antiquarenbeurs. Naast de grote, internationale beurs elk voorjaar in het Marriott hotel in Amsterdam (dit jaar 7-10 maart) en de nationale ieder najaar in Haarlem (altijd het eerste of tweede weekend van november), worden er in toenemende mate kleinere beurzen in Nederland georganiseerd. Initiatiefnemers zijn meestal jonge en, dat moet wel, enthousiaste antiquaren, die met de organisatie van zo'n festijn natuurlijk diverse doelen dienen. Dergelijke beurzen trekken een groot deel van hun bezoekers uit de min of meer wijde regio, vandaar dat het contingent antiquaren ‘uit de buurt’ altijd groot is: naambekendheid en vooral ook hoop op nieuwe inkoopadressen spelen naast hooggespannen verkoopverwachtingen een belangrijke rol. Maar ook voor veel antiquaren buiten zo'n regio, vooral de gesloten huizen en de wat in de provincies verstopte winkels, vormt zo'n beurs een aardige gelegenheid tot extra verkoop.
Naast Eindhoven (met de langste traditie) en Amersfoort en plannen voor onder andere Groningen en Rotterdam, kon men op zaterdag 15 en zondag 16 september jongstleden voor het eerst terecht in Hilversum. De beurs werd georganiseerd door antiquariaat Frans Melk uit Hilversum en antiquariaat Cees Hoog Antink te Loenen aan de Vecht (vroeger Conserve, Kerkstraat, Amsterdam). Er deden 32 antiquariaten en 7 small presses mee, zeker een mooi aantal. Het festijn werd gehouden in de Panoramazaal van het Drafcentrum en voorwaar: ik vond dat een feestelijke ambiance. Eén van de lange zijden van deze zaal is geheel beglaasd en kijkt uit op de renbaan, met daarbinnen enige sportvelden. Dit levert een veelkleurig, soms zelfs enigszins surrealistisch aandoend uitzicht op, vooral als er af en toe in één van je ooghoeken een sulky door het beeld draaft. Als de zon schijnt (dat deed hij niet) lijkt me deze zaal in verband met kromtrekken en verschieten van de kostbare waar wel een probleem. Voor de overige aankleding was deze beurs typisch die van de low budget: tegenover relatief lage deelnemerskosten staat een eenvoudige uitstaltafel en meer niet. Van de deelnemers wordt verwacht dat zij voor de rest van de aankleding zorgen en dat is bij de meesten zeer verzorgd.
De organisatoren waren achteraf zeer tevreden over het bezoekersaantal: 1500 betalende bezoekers, de vele vrijkaarten niet meegerekend. De sfeer was goed en het initiatief zal dan ook zeker een vervolg krijgen. Men was wat ontevreden over het wegblijven van een aantal Hollandse handelaren, maar dat zal ongetwijfeld samengehangen hebben met het feit, dat in datzelfde weekend de Londense bookfair plaatsvond, een gebeurtenis van mondiaal belang, waar ook vele antiquariaten uit ons land als deelnemer of bezoeker acte de présence gaven. De deelnemers waren over het algemeen zeer tevreden over de verkoop. ‘De Gooise matras heeft gekocht’, zoals Cees Hoog Antink me na afloop meedeelde.
F.W. Kuyper