naar Londen te zenden. Daar leerde men de eisen van de markt kennen en er volgde een periode van grote bloei. Het gebied waar de boter werd ingekocht breidde zich uit van de omgeving van Oss tot geheel Brabant, west-Duitsland, zuid-Duitsland en vervolgens ook Zwitserland en Italië. De ingekochte boter werd verpakt in Oss en vervolgens naar Londen vervoerd voor de verkoop. De zaken gingen zo voorspoedig dat de schande van het faillissement kon worden opgeheven door - geheel onverplicht - alsnog de crediteuren te betalen. En dan volgt de bekende grote vlucht: de margarineproductie en de verhuizing van de fabriek naar Rotterdam in 1891.
Het is uiterst boeiend dit alles te lezen, in de woorden van één een der direct betrokkenen, doorspekt met tal van familiegebeurtenissen, anecdotes en voorzien van een groot aantal illustraties. In april 1907 overleden beide echtelieden en in juli 1907 voltooide de jongste zoon, zoals gezegd, dit typische familieboek.
Het boek kwam niet in de handel en zal in zeer beperkte oplage gedrukt zijn. Op het schutblad van mijn in de Lilies gekochte exemplaar
3. Versierde beginletter met het bezoek van de koninginnen Wilhelmina en Emma aan de fabriek in 1899 (blz. 102).
staat ‘Donald Van den Bergh Sept. 1908’; het is dus het exemplaar van een der kleinzonen van Simon. Op het andere schutblad is een hierbij afgebeeld kaartje ingeplakt, waaruit blijkt dat het boek via de collectie van de bekende Engelse heraldicus A.R. Wagner in de Lilies terecht gekomen was, vanwaar het weer naar ‘het land van herkomst’ terugkeerde.
Navraag via de Centrale catalogus van Nederlandse bibliotheken leverde als informatie dat het boek slechts in één van de daar gecatalogiseerde bibliotheken aanwezig is (Universiteits bibliotheek Leiden). Ook het Centraal bureau voor genealogie bezit geen exemplaar. Het boek is dus zeer zeldzaam.
Enkele jaren later, in 1911, verscheen nog een Engelse vertaling: Sam van den Bergh, The life of Simon van den Bergh and Elisabeth van der Wielen, portrayed for their descendants, London 1911. Dit boek is iets minder zeldzaam en komt, voorzover bekend, in twee Nederlandse bibliotheken (Universiteits bibliotheek van Amsterdam en Provinciaal genootschap, Den Bosch) voor.
4. Het exlibris van A.R. Wagner dat voorin het boek is geplakt.