Antiquarische Boeken- en Prentenbeurs Eindhoven
A.G. van der Steur
Voor de vierde maal werd, van 24 tot 26 augustus 1984, deze jaarlijkse Eindhovense beurs gehouden. In 1981 met zes deelnemers, in 1982 (bij uitzondering in Tilburg) met tien deelnemers in 1983 met 40 deelnemers en nu in 1984 met 26 deelnemers. Organisator T. Leeuwenberg van antiquariaat De Rijzende Zon uit Tilburg (mede organisatoren waren de antiquariaten Alfa uit Nijmegen en Paulus Swaen uit Geldrop) moest toegeven dat het teleurstellende resultaat in 1983 de oorzaak was van de teruggang in het aantal deelnemers.
Ik bezocht de beurs op de avond van de eerste - mooie, zomerse - dag. Het aantal bezoekers was zeer matig, maar scheen eerder op de dag groter te zijn geweest. De verschillende deelnemers in de fraaie zaal van Hotel Cocagne - met de voor deze temperaturen weinig toepasselijke naam Wintertuin - waren niet ontevreden over het resultaat van de eerste dag.
Behalve de drie organisatoren namen de volgende antiquariaten deel: Van Bekhoven (Naarden), Bestebreurtje (Utrecht), Bisschopshof (Utrecht), Deventer (Deventer), Eppo (Eindhoven), Folia (Amsterdam), Hoog Antink (Loenen a/d Vecht), Van Hoorn (Nijmegen), Maarten Israel (Amsterdam), De Keerkring (Nijmegen), Thomas à Kempis (Voorschoten), Laurence (Surbiton, Engeland), De Letterbak (Tiel), Melk (Hilversum), Nedersaksisch Antiquariaat (Deventer), Nillco (Tilburg), Prentenkabinet (Eindhoven), De Prenterij (Eindhoven), De Rederijker (Rotterdam), Reflex (Utrecht), Stapper (Venlo), Taxandria (Tilburg) en Van den Tol (Dordrecht).
De stands waren ruim en zagen er over het algemeen goed verzorgd uit. Het was alleen van tijd tot tijd een probleem om de naam van het antiquariaat te vinden in wiens stand men zich bevond. Ook waren er geen aanduidingen betreffende specialisaties en bij de meeste stands stonden de boeken lukraak door elkaar. Voor de serieus geïnteresseerde geen groot bezwaar, maar voor een vluchtige bezoeker wel.
De beurs had duidelijk een regionaal karakter. De aanwezige topografie, zowel de boeken als de prenten, had voor het overgrote deel betrekking op Brabant en Limburg. Ook de rooms-katholieke kerk was in boek en prent goed vertegenwoordigd. Naast landelijke beurzen - Amsterdam (Marriot Hotel) en Haarlem (Beyneshal) - is er nog veel ruimte voor regionale beurzen zoals deze Brabantse beurs en de beurs die in september te Hilversum werd gehouden.
Het prijsniveau lag tussen redelijk en hoog. Wel begrijpelijk wanneer men zich realiseert dat iedere deelnemer toch al gauw geneigd is de bijzondere - en daardoor duurdere - stukken uit zijn winkel mee te nemen. Toch waren er nog tal van zeer redelijk geprijsde zaken te vinden, zoals een fraai exemplaar van H.K. Poots Gedichten, in drie delen, leer, uit de bibliotheek van J.W. Six voor f 600,- (Thomas à Kempis) en een aantal grote zeventiende-eeuwse portretgravures door Corn. Visscher van de graven van Holland voor f 50,- per stuk (Alfa). Bij de Engelse deelnemer Marc Laurence zagen we een exemplaar van Randolph Caldecott Contributions to the ‘Graphic’ uit 1888 voor f 500,-; bij Nillco (volgens de adreskaart zich onder meer specialiserend in ‘nostalgische boeken’!) een exemplaar van J. van Oudshoorns Verhalen in de eerste druk van de Wereldbibliotheek (gedateerd 1921, verschenen in 1922) voor f 100,-. Van Oudshoorn had overigens, tot zijn grote vreugde, zelf f 1500,- voor de drie drukken van dit boek ontvangen! Een exemplaar van P.F. Bruning, Onze krijgsmacht met de 26 kleurenlitho's van uniformen kostte f 650,- bij De Rederijker; het Gedenkboek inhuldiging Willem II 1840-1842 met de kleurenlitho's kostte bij Alfa f 425,-. De Rijzende Zon had een interessante collectie achttiende- en negentiende- eeuwse Japanse boeken (enige honderden guldens per boek); bij het stripantiquariaat Eppo lag een Kuifje in Tibet (1960) voor f 80,- en - oh nostalgie! - een collectie Dick