Twee prenten van Rembrandt door Van Vliet
Peter Schatborn
In het Brits Museum te Londen is in het begin van dit jaar een tentoonstelling gehouden onder de titel ‘Rembrandt and the Passion’. Er werden tekeningen en prenten getoond met scènes uit de passie van Christus, waarin Rembrandt de dramatiek van de gebeurtenissen op zijn persoonlijke, indringende wijze in beeld heeft gebracht. De tentoongestelde tekeningen en prenten waren gekozen uit het bezit van het Brits Museum, waar een van de meest representatieve verzamelingen van Rembrandt wordt bewaard.
Er werden vier tekeningen tentoongesteld en dertien prenten, deze laatste bijna alle in verschillende staten, zodat er wel meer dan 50 prenten te zien waren. Bovendien was er een inleidend gedeelte met een getekend en geëtst zelfportret en enkele figuurstudies, die als voorbeelden golden voor de wijze waarop Rembrandt tekeningen maakte om zich voor te bereiden op het maken van etsen. Ook was er een voorbeeld van een tekening, het portret van Comelis Claesz. Anslo, die als direkte voorstudie voor een ets is gebruikt.
Een bijzonder bruikleen had het Brits Museum verkregen van de National Gallery te Londen en wel de in olieverf op papier uitgevoerde ‘Christus voor Pilatus’, die door Rembrandt in 1634 werd gemaakt als voorbeeld voor een prent. Schilderij en prent waren voor het laatst in 1877 samen tentoongesteld; vooral in verband met de veronderstellingen, die de maker van deze expositie betreffende de prent heeft gedaan was het naast elkaar hangen van schilderij en prent van belang.
Bij de tentoonstelling, een van de drie die de afdeling Prenten en Tekeningen van het Brits Museum gelijktijdig hield, werd een beknopt vouwblad geproduceerd door Martin Royalton-Kisch, met een inleiding, een catalogus en enkele afbeeldingen.
Zeer indrukwekkend waren de reeksen prenten in verschillende staten van ‘Christus aan het volk getoond’ (B.76), waar acht verschillende exemplaren van werden tentoongesteld, en van ‘De drie Kruisen’ (B.78), die ook in acht exemplaren aanwezig was. Met het tonen van niet alleen verschillende staten, maar ook verschillende exemplaren werd duidelijk gemaakt hoe verschillend iedere druk kan zijn, afhankelijk van de papiersoort en van de mate waarin inkt en plaattoon is gebruikt.
Twee grote prenten verdienen bijzondere aandacht: ‘Christus voor Pilatus’ (B.77, afb. 1) en ‘De Kruisafneming (B.81, afb. 2). Beide werden gemaakt naar schilderijen van Rembrandt, de eerste naar de genoemde ‘grisaille’ op papier uit de National Gallery en de tweede naar het gelijknamige schilderij in München (het laatste is van 1633, en de eerste van 1635/'36). De prenten van Rembrandt uit de Leidse tijd zijn bijna alle oorspronkelijke en geen reproductieprenten die de voorstelling van een schilderij weergeven. In de Leidse tijd werden in 1631 derge-