Biografie in de praktijk (slot)
Spannend genoeg?
Joke Linders
Waarom begin je aan een biografie en wat wil je ermee bereiken? Welke bronnen staan je ter beschikking? Wat is relevante informatie en hoe toets je die? Zijn geschreven bronnen betrouwbaarder dan visuele of orale? En hoeveel verbeelding is nodig om feiten om te smeden tot een boeiend levensverhaal? Joke Linders gaat in haar laatste column in op de dilemma's van de biograaf.
Als ik het ruim bemeet, kruisten de afgelopen twintig jaar zo'n tien biografische onderzoeken mijn pad. Het ene omvangrijker, feitelijker en van meer literaire aard dan het andere. Bijna steeds wist ik van tevoren waarin zo'n onderzoek moest resulteren. Eerherstel, aandacht en waardering (ontmaskering is voor mij geen uitgangspunt) in de vorm van een levensverhaal, met nieuwsgierigheid als ordenend principe.
Terugkijkend vallen me een paar dingen op. Hoe meer je bij aanvang weet over mogelijke lezers, belanghebbenden of belangstellenden, hoe makkelijker een project af te bakenen is. In dat opzicht verschilt de biografie niet van ander literair-historisch, sociologisch of psychologisch onderzoek. In alle gevallen is het stilistisch, structurerend en inlevend vermogen van de onderzoeker bepalend voor het eindresultaat.
Zowel theoretisch als in termen van media-aandacht is de biografie uitgegroeid tot een genre dat het in de lage landen bijna net zo goed doet als in het Britse Koninkrijk, lange tijd hét modelland voor biografen. Steeds meer auteurs hebben de uitdaging van non-fictie ontdekt. Steeds meer uitgevers voegen een biografische lijn aan hun fonds toe. En steeds meer prijzen sluiten de biografie niet langer uit van literaire bekroning. Dat zijn allemaal mooie ontwikkelingen.
Zorgwekkend is dat ook de biografie deel is gaan uitmaken van een op vermaak gerichte cultuur waarin de eigen beleving centraal staat. Of zoals Marjan Schwegman het vorig jaar november formuleerde op een symposium ter gelegenheid van het vijfenzestigjarige bestaan van het niod: de wereld wordt gezien en beleefd als een verlengstuk van het eigen leven. In die cul-