Zelf biograaf worden
Schrijfhulp in cursusvorm
Menno Voskuil
Dat de auto/biografie als genre populairder is dan ooit hoeven we op deze plek niet nader te duiden. Ook het feit dat duizenden, zo niet honderdduizenden Nederlanders geregeld de pen ter hand nemen is onderhand al zo vaak breed uitgemeten in de media, dat we daar verder geen woorden meer aan vuil hoeven te maken. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de laatste jaren niet alleen het aantal ‘self help’-boeken, maar ook de hoeveelheid auto/biografische schrijfcursussen fors is toegenomen. Een docent vertelt.
In 1985 hield Gerard Reve als gastschrijver van de Leidse Letterenfaculteit de jaarlijkse Albert Verwey-lezingen. Hij zette hierin onder meer de drijfveren van zijn schrijverschap uiteen, uiteraard met de nodige humor. Uitgeverij Martinus Nijhoff bundelde de teksten van Reves lezingen onder de titel Zelf schrijver worden. Het bleek een populair boekje, niet in de laatste plaats omdat veel mensen abusievelijk dachten hierin een kant-en-klare cursus schrijven aan te treffen.
De teleurgestelde kopers hoefden hun literaire aspiraties echter niet lang in de ijskast te zetten: sinds 1985 verschenen er tientallen ‘schrijfhulpboeken’ met aanlokkelijke titels als De wil en de weg, Schrijven is ritme en Dichten doe je zo. Niet alleen uitgeverijen bedienden de schrijvers in spe op hun wenken, ook commerciële onderwijsinstellingen als loi (Leidse Onderwijs Instellingen) en nti (Nederlands Talen Instituut) lanceerden diverse cursussen creatief schrijven.
Deze schrijfcursussen bleken een schot in de roos. Cursisten konden in hun eigen tempo de hoofdstukken doornemen en de opdrachten per post (en later per e-mail) aan de cursusbegeleider opsturen. In de jaren negentig van de vorige eeuw werd het aanbod aan verschillende schrijfcursussen flink uitgebreid: konden cursisten aanvankelijk slechts een algemene cursus volgen, later bood men ook vervolgcursussen aan, specifiek gericht op gedichten, thrillers of kinderverhalen.