Wie en wat
Een nuttige vorm van zelfbedrog
Wie: Madelon de Keizer
Wat: Leven en werk van Albert Verwey; leven en werk van Frans Goedhart
Je werkt aan twee verschillende biografieën - welke?
Van 2000 tot 2004 leidde ik het niod-project Moderniteit, waarvan de uitkomsten werden neergelegd in de bundel Moderniteit. Modernisme en massacultuur in Nederland 1914-1940. Mijn plan was vervolgens een cultuurgeschiedenis van die periode te schrijven, waarin ik de neerslag van de grote ontwikkelingen van de periode 1900-1940 voor Nederland wilde onderzoeken. Allengs rees bij mij de gedachte dat ik dat het beste kon doen aan de hand van een belangrijk persoon. Toen doemde Albert Verwey op. Mij staat een biografie voor ogen die ingebed is in de ontwikkeling van de culturele moderniteit van Nederland vanaf 1880 tot 1940. Verwey's soms centrale, maar in ieder geval altijd belangrijke rol in het culturele leven van Nederland vanaf 1880 tot aan zijn dood in 1937 biedt daartoe een uitstekende ingang.
Ik zie Verwey als een dichter die de behoefte had zich sterk te profileren in het culturele veld. Verwey's politics of poetry beoogde een regeneratie van de cultuur. Deze ambitie laat zich illustreren aan de hand van zijn optreden als dichter en criticus in de Beweging van Tachtig en zijn door spinozisme geïnspireerde cultuurkritiek in de jaren negentig. En aan de hand van de combinatie daarvan in zijn tijdschrift De Beweging (1905-1919) en nadien in de invulling van zijn hoogleraarschap te Leiden.
Verwey's ambities vereisten de opbouw van een netwerk. Daartoe dienden aanvankelijk De Nieuwe Gids (voor hem tot 1889) en Het tweemaandelijksch tijdschrift, omgedoopt tot de xxste Eeuw (tot 1905); later vooral het eerder genoemde tijdschrift De Beweging (1905-1919).
Dan de tweede biografie waaraan ik werk. Al jaren geleden heeft het bestuur van de Stichting Het Parool mij gevraagd of ik, na mijn proefschrift over Het Parool (Het Parool 1940-1945. Verzetsblad in Oorlogstijd, Amsterdam 1991), nu ook de biografie van Frans Goedhart wilde schrijven. Goedhart was een van de oprichters van het illegale blad, waaraan hij, toen Het Parool na de oorlog als dagblad ging verschijnen, politiek commentator werd. Jarenlang heb ik