Gewone mensen
Het conflict dat Hildegard in het echt ook had met de abt van het klooster van Disibodenberg, is in de film een machtsstrijd tussen de seksen, waarbij Hildegard in al haar waardigheid geen duimbreed wijkt en de abt wordt neergezet als een machtswellustig, rancuneus prelaatje.
Hildegards achilleshiel - zij is tenslotte ook maar een mens - wordt in de film verbeeld door Richardis, het mooie meisje met de blauwe ogen. Zij is helemaal weg van Hildegard, en andersom. Hun wederzijdse blijken van aanhankelijkheid en liefde blijven platonisch maar zijn intenser dan tussen de doorgaans ongenaakbare abdis en de andere nonnen. Als Richardis door haar familie wordt verzocht abdis te worden van een ander klooster, stort Hildegard in. Haar waardigheid gaat overboord en ze gooit zich zelfs smekend aan de voeten van haar oude vijand, de abt; natuurlijk zonder resultaat. Dat nonnen en monniken ondanks hun roeping gewone mensen zijn, wordt niet alleen verbeeld door de relatie tussen Hildegard en haar Richardis. De kus als onderdeel van formele begroetingen en bedankjes wordt in Vision nadrukkelijk en vaak in beeld gebracht en krijgt soms iets sensueels. Zoals de kus die Hildegard plant op de mond van haar mannelijke vertrouweling, de monnik Volmar, als hij te kennen geeft zich als secretaris bij haar aan te sluiten als zij uit Disibodenberg vertrekt.
Dan brengt de film sporadisch nog de gewoon-menselijke rivaliteit in beeld tussen Hildegard en haar kloosterzusje, dat, net als de oude abdis, Jutta heet. De film laat zien hoe de twee samen opgroeien en hoe deze Jutta met lede ogen moet toezien hoe Hildegard altijd verkozen wordt (bijvoorbeeld als oogappel van de oude abdis Jutta) en later zelf kiest (door Richardis voor te trekken). Jutta verwordt zo tot kritische noot bij Hildegards grootsheid.
De film laat en passant ook wel meer zien: een hoofdpijnaanval (Von Bingen werd haar hele leven geplaagd door ziektes); twijfel omtrent haar betrouwbaarheid (‘Komen die visioenen van God of van de duivel?’); de bouw van het nieuwe klooster terwijl de nonnen moeten kamperen in het bos, et cetera.
Al met al wordt de indruk gewekt dat veel historische feitjes uit Von Bingens leven in de film zijn gestopt (vreemd genoeg horen wij geen muziek van haar) omdat het een biopic is. En er moest drama in en heftige beelden, want het is een film. Wat van Vision - Aus dem Leben der Hildegard von Bingen beklijft is weinig; in ieder geval niet de essentie van een leven.
Vision - Aus dem Leben der Hildegard von Bingen (Duitsland, Frankrijk 2010). Regie en scenario: Margarethe von Trotta. Met: Barbara Sukowa, Heino Ferch, Hannah Herzsprung, Lena Stolze