regels van de kunst van de biografie moeten naar de biograafs beste vermogen in de praktijk worden gebracht. Maar tegenover de lezers heeft de biograaf ook de morele plicht hen geboeid te houden. Ik ben wellicht gecontamineerd door Walschap als ik verwacht dat er vaart zit in een verhaal, ook in een biografisch verhaal; dat het stroomt.
Daarvoor moet de biograaf een evenwicht afwegen van informatie en progressie, de hang naar volledigheid mag niet omslaan in loodzware information overkill.
Anderzijds moeten Nederlandse en zeker Vlaamse biografen een bijkomende afweging maken. Van bijvoorbeeld Virginia Woolf verscheen een hele reeks biografieën, en allicht volgen er nog meer. Vele Nederlandse en Vlaamse gebiografeerden zullen het op lange termijn echter met slechts één levensverhaal moeten stellen. Wat daarin niet vermeld wordt, blijft wellicht voor eeuwig onvermeld. Daarom: ook al houd ik, met mijn uitgever meekijkend over mijn schouder, rekening met de mercantiele limieten van omvang, productiekosten, oplage en de prijs per exemplaar, toch ben ik geneigd weinig weg te laten omdat het onbelangrijk zou zijn. In een biografie is niets zo relatief als een ‘onbelangrijk feit’.
Daarmee maak ik de schrijfopgave wel almaar zwaarder. Want in laatste instantie moet heel die brede stroom met zijn ingewikkelde verweving en interferende deining passeren door de flessenhals van de vertelling, of om het op zijn ouderwets te zeggen, door de fijne punt van de schrijvende pen. Al knippert in een hedendaagse versie de cursor nog zo uitnodigend, je kunt slechts letter na letter intikken, slechts regel na regel vullen. In een universum waarin niets bestaat dat niet iets anders aanraakt is dit ontrafelen en zinnenspinnen een klus waar nog wel eens wat hoofdbrekens aan te pas komen.
Wat kan er dus uiteindelijk door de punt van die pen, en wat blijft achter omdat het verband te ver te zoeken is? Waar moet ik snijden? Ik stel mezelf die vraag bijna iedere dag. Harry Mulisch schrijft in De aanslag. ‘Ook het afgrenzende moet steeds afgegrensd worden; maar de taak is hopeloos, want alles raakt alles in de wereld.’