Flirt met de dood
De essayachtige fragmenten waarin Hemmerechts de dood in al haar gedaantes onderzoekt, vormen samen met het dagelijkse wel en wee in werk en liefde een mozaïek van een groot en vol leven, waarin je het verlangen tot afronding soms haast kunt navoelen. In de ondertitel ‘Over dood, leven en liefde’ zou je een conclusie kunnen lezen. De drie kunnen niet zonder elkaar, ze vormen een drie-eenheid: liefde schept leven, leven schept dood, en dood doet leven. In de voedselketen, maar ook in overdrachtelijke zin: voor Hemmerechts vormt de dood uiteindelijk ook een bron van inspiratie en daardoor - indirect - een bron van inkomsten. Schrijven is leven. En leven is voor Hemmerechts: schrijven. Ooit vertelde ze in een essay hoe ze zich op een boekenbeurs bevond en zich realiseerde dat haar boek onderdeel was geworden van een overweldigende hoeveelheid titels. ‘Wat betekent dat ene boek van mij in de boekenzee?’ vroeg ze zich af. ‘Bewijzen dat ik besta’, concludeerde ze.
Misschien kun je De dood heeft mij een aanzoek gedaan het beste beschouwen als een flirt met de dood, een poging het object van afkeer en begeerte recht in de ogen te kijken. Want flirten is, behalve spannend, vooral ook een huiveringwekkend spel waarin angst en fascinatie om de voorrang strijden.
Heeft het schrijven een antwoord opgeleverd op de vraag: ‘Geef mij een goede reden om in leven te blijven?’ De liefde blijkt een sterk argument: Hemmerechts heeft een dochter, een echtgenoot en vrienden. Alleen al om die reden is het leven een plicht die je moet aanvaarden voor jezelf en je naasten. De dood is door het schrijven van dit boek niet onschadelijk gemaakt, wel in kaart gebracht.
Kristien Hemmerechts, De dood heeft mij een aanzoek gedaan (Breda, De Geus 2010)