Lang leve het genie
Een nieuwe biografie van Ludwig van Beethoven
Emanuel Overbeeke
Wat kan de zoveelste levensbeschrijving van Beethoven toevoegen aan de voorgaande? Emanuel Overbeeke stelt vast dat de nieuwste Beethovenbiograaf niet alleen oog heeft voor nieuwe ontwikkelingen in de biografie, maar ook oude waarden in ere herstelt.
Wellicht zonder het zo te bedoelen, in ieder geval zonder dat zo te zeggen, levert de nieuwste biografie van Beethoven commentaar op de status van de ‘hoge’ kunst binnen de biografie. In deze tijd, waarin binnen het historisch onderzoek de nadruk ligt op de context, legt de Belgische dirigent Jan Caeyers het primaat resoluut bij zijn onderwerp, dat hij als een genie beschouwt.
Dat wil niet zeggen dat in deze biografie de context geen enkele rol speelt. Integendeel, Caeyers laat zien dat Beethoven (1770-1827) leefde en werkte in een omgeving die hem dikwijls tegenwerkte. Zijn publiek was vaak niet gediend van zijn kunst, die zowel van het hoogste niveau als uiterst vernieuwend was. Rond 1790 verhuisde Beethoven van Bonn maar Wenen, waar hij door de hoogste klasse als talentvol burger werd gekoesterd. Beethoven zelf, die zich vanwege zijn talent en zijn niveau een aristocraat voelde, keek neer op aristocraten die dit alleen waren door hun geboorte. Hoewel die zijn muziek vaak niet begrepen, was hij financieel van hen afhankelijk, wat allerlei conflicten met zich meebracht. Beethoven, volgens Caeyers van nature ondiplomatiek, onaangepast en onvermurwbaar, leefde in een tijd waarin de aristocratische mecenas plaatsmaakte voor de burgerij die haar eigen, vaak onavontuurlijke smaak afdwong via de wetten van de markt.
Het is niet bepaald origineel om Beethoven af te schilderen als een componerende Prometheus, maar het is wel interessant om te lezen hoe Beethoven brak met zijn tijdgenoten, te meer daar Caeyers dit doet met een quasi-speelse scherpzinnigheid, ook in stilistisch opzicht. Beethovens karaktertrekken beschrijft hij onbekommerd in hedendaagse termen, en waar hij zich journalistiek en literair kan uitdrukken, doet hij dat. Waar echter ernst en diepte worden verlangd, biedt hij die ook.