Die Kardinalfrage
In de Angelsaksische academische wereld is virtual history in opmars als een aparte tak van moderne geschiedenisbeoefening. Een exponent is de Oxford historicus Niall Ferguson. Hij heeft zijn visie op virtuele geschiedenis uiteengezet in een uitvoerige inleiding op Virtual History, een essaybundel uit 1997, waarin een aantal Britse en Amerikaanse geschiedschrijvers, onder wie Ferguson zelf, op boeiende wijze negen virtuele geschiedenissen beschrijft. In zijn inleidend essay verdedigt Ferguson virtuele geschiedenis tegen de critici daarvan. Hij geeft de historicus een goede reden zich af te vragen wat er gebeurd zou zijn als, of als niet: mensen doen in hun leven niet anders. Ze overwegen of er alternatieven waren voor beslissingen die ze hebben genomen en proberen de resultaten van deze overwegingen te verdisconteren in hun huidige en toekomstige gedrag.
De Oostenrijkse filosoof Karl Popper heeft een kentheoretisch motief aangereikt voor het substitueren van genomen beslissingen door alternatieve. Zodra in de chaos van causale ketenen, waarin beslissingen vaak gevangen zitten, de uitkomst ervan niet valt te ‘verifiëren’ dient men deze, aldus Popper, te ‘falsificeren’. De Britse historicus Hugh Trevor Roper trekt deze aanbeveling door naar de geschiedeniswetenschap: ‘How can we explain’, schrijft hij, ‘what happened and why, if we only look at what happened and never consider the alternatives’. Evenals Huizinga huldigt Trevor Roper het standpunt dat de geschiedschrijver zich niet in het heden moet plaatsen, maar zich moet verplaatsen naar het verleden en de alternatieven die daar voorhanden zijn, alsof het voor hem nog toekomst is. Pas dan, stelt Trevor Roper, kunnen we nuttige lessen uit de geschiedenis trekken.
Terug naar de Hitlerbiograaf Ian Kershaw. Die wijst virtuele geschiedenis af omdat deze naar zijn mening een ‘intellectueel raadselspel’ oplevert met een overdaad aan variabelen. Ferguson ondervangt dit bezwaar door alleen plausibele alternatieven in de virtuele geschiedenis toe te laten. Hij noemt alterna-