De Lockheed-affaire
Het leiderschap waar Boellaard tijdens de oorlog in zo verschillende omstandigheden als mobilisatie, verzet en concentratiekamp blijk van had gegeven, verloochende zich ook na de oorlog niet. Hij speelde een belangrijke rol in de organisaties van oudgevangenen en vervulde allerlei maatschappelijke bestuursfuncties. Intussen maakte hij als - veeleisende - directeur van Olveh een grootse carrière in het verzekeringswezen. Dat zo'n druk bestaan zich slecht laat combineren met een hecht en intiem familieleven is duidelijk, en dat zoon Willem bepaald niet alleen maar positieve herinneringen aan zijn vader heeft, laat zich raden. De zoon doorzag ook scherp de ijdelheid die zijn vader soms parten speelde.
Boellaards vriendschap met prins Bernard is een ander boeiend aspect van deze naoorlogse periode. Die vriendschap overleefde probleemloos de Greet Hofmans-affaire en de koninklijke huwelijkscrisis, waarbij Boellaard zonder aarzeling de kant van Bernard koos. Er is een opvallende gelijkenis in de wijze waarop de beide mannen hun sociale contacten onderhielden; beiden gaven blijk van grote attentheid en hartelijkheid bij hoogtijdagen van hun relaties, of het nu ondergeschikten betrof of niet. De Lockheed-affaire heeft bij Boellaard wel voor enige reserve gezorgd, vooral omdat hij zich door Bernard persoonlijk voorgelogen voelde. Maar publiekelijk heeft hij Bernard niet laten vallen.
Wie de gegevens over de levensloop van Pim Boellaard tot zich neemt, zal niet twijfelen over de vraag of zoveel aandacht voor deze man terecht is. Bovendien geeft het boek van Jolande Withuis meer dan alleen een levensbeschrijving. We krijgen in het eerste deel een fascinerend zicht op een klasse en een periode die beide voorgoed voorbij zijn. In de schets van Boellaards ouderlijk huis hangt de sfeer van de tijd van Louis Couperus, terwijl het derde deel getekend is door de twintigste eeuw met zijn sociaal-economische mobiliteit, generatieconflict en democratisering. De oorlog vormt in meer dan één opzicht een breekpunt. Withuis toont zich een gedegen historisch onderzoeker, daarbij geholpen door de neiging van vader en zoon Boellaard alles in dagboeken vast te leggen en allerlei trivia te bewaren. Maar ook haar achtergrond als socioloog laat zich herkennen, en daarnaast komt in de schets van de relatie tussen Boellaard en zijn vrouw en zoon een overtuigend psychologisch inzicht naar voren. Verder is Withuis een vaardig stilist, die haar goedlopende verhaal opfleurt met tal van rake formuleringen.
Het is een onwaarschijnlijke combinatie: de verwende, zeer manlijke telg uit een militair-patricisch geslacht met zijn sterke Oranjeliefde, en de feministische biografe uit een communistisch nest. Dankzij de grote persoonlijke sympathie waaraan de kritische zin niet ontbreekt, is het echter een combinatie die met Weest manlijk, zijt sterk een voorbeeldige biografie heeft opgeleverd.
Jolande Withuis, Weest manlijk, zijt sterk. Pim Boellaard (1903-2001). Het leven van een verzetsheld (Amsterdam, De Bezige Bij 2008)