De filmmaker als archeoloog
Familiefilms als egodocument
Rafke Engels
Familiefilmpjes tonen aan dat ook in tijden van crisis en oorlog het dagelijks leven gewoon doorgaat. Juist omdat het tijdsbeeld dat ze geven nog niet door latere gebeurtenissen is gekleurd, zijn ze van historische waarde. Rafke Engels over het belang van familiefilmpjes en de manieren waarop regisseurs met die opnamen om kunnen gaan.
Een oorlogsfilm zonder plat gebombardeerde steden of tanks, maar juist met gezinstafereeltjes en allerlei feesten - dat is niet wat het publiek verwacht van een film opgenomen tussen 1932 en 1942. Gedurende deze tien jaar werd de joodse familie Peereboom gefilmd door Max, de oudste zoon van de familie. In 1997 zijn deze filmpjes geanalyseerd en samengevoegd met andere amateurfilmpjes door de cineast Peter Forgács. Dit leverde een uitzonderlijk werk op: De Maalstroom, een familiekroniek. Wat is de biografische en historische waarde van zulke familiefilmpjes?
De familiefilm heeft normaal gesproken maar één doelgroep: de familie. Aangezien zo'n film binnen het gezin wordt gemaakt en bewaard, is het voor een buitenstaander vaak moeilijk die te volgen. Vandaar dat Forgács in De Maalstroom de namen van de familieleden bij hun gezichten plaatst. Zo gaan de personen en uiteindelijk ook de beelden, voor niet-familieleden leven.
Simon, de jongste broer van Max, trekt herhaaldelijk een gekke bek in de camera. Dit doet hij niet om de film te verpesten, maar omdat hij een reactie bij zijn broer wil uitlokken. Dat is een typisch kenmerk van een familiefilm. De gefilmde mensen zijn zich bewust van de camera en hierdoor richten ze zich ook vaak direct naar die camera. Andere karakteristieken zijn: een schokkerig beeld, fouten en het scherp stellen tijdens het filmen.
De familiefilmpjes laten over het algemeen ‘gewone’ mensen in het dagelijks leven zien. Ze zijn niet gemaakt met publiek, verkoopcijfers en de Holocaust in het achterhoofd. Ze geven een tijdsbeeld dat nog niet gekleurd is door een inmiddels bekende afloop. Dit is te vergelijken met oorlogsdagboeken, die ook specifieke waardevolle