Wat bedoel je daarmee?
‘Je zou best een biografie kunnen schrijven vanuit een ondervraging van het genre. Zo kun je je afvragen wat een herinnering is. Herinneringen kun je behandelen als transparante, waarheidsgetrouwe verhalen over het verleden - dat is wat veel biografen doen. Maar je kunt ook zeggen dat een herinnering iets is wat in het heden plaatsvindt en daarom meer zegt over het heden dan over het verleden. Herinneringen zijn immers altijd gekleurd door wensen en verlangens - ze geven de waarheid weer die iemand op een bepaald moment nodig heeft of kan verdragen.
Je kunt je ook afvragen waar het individu deel van uitmaakt, misschien zonder het te weten of te willen. In de traditionele biografie staat het individu centraal, en dat is heel waardevol, maar het individu is altijd deel van grotere verbanden. Heeft alles wat we nu weten van Colijn, van Bernard en Juliana, of van mensen als Philips, enig effect? Leidt dat tot nieuw onderzoek naar onze samenleving en onze cultuur?
En dan heb je die conventionele opsomming van al die reeksen voorouders. Weinig biografen die daarmee durven te breken. Maar als je je biografie begint met een opsomming van de voorouders van je onderwerp, verval je in een patriarchale denkwijze die het subject beschouwt als een product van de familie. Die gedachte staat haaks op de moderne wereld, waarin je helemaal niet wordt geketend door het verleden. De biografie houdt dus ook wat dat betreft een bepaalde denkwijze in stand die we om heel goede redenen allang hadden afgeschaft.
Tijdens de conferentie in maart gaan we onderzoeken hoe je aan dat soort conventionele verhalen kunt ontsnappen. Zijn de traditionele verhalen over zaken als ouderdom, gender of seksualiteit nog te gebruiken, of kunnen we ze vertalen in andere verhalen? Je kunt je natuurlijk nooit volledig losmaken van culturele conventies, maar er zijn andere, minder onderdrukkende conventies. Het is niet gemakkelijk daarmee te werken. De recente biopic I'm not there over Bob Dylan is een inspirerend biografisch experiment, maar het levert ook een moeilijke en niet altijd bevredigende film op. Toch ben ik ervan overtuigd dat het moment daar is om de biografie in Nederland een nieuwe impuls te geven. Binnen de geesteswetenschappen zijn nieuwe paradigma's begonnen. Het is tijd die door te trekken naar de biografie.’
De conferentie ‘Point of Exits: (Un)conventional Representations of Age, Parenting, and Sexuality’ vindt plaats op 19 en 20 maart 2009, ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van het Centrum voor Gender en Diversiteit aan de Universiteit van Maastricht. Keynotesprekers zijn: Caitríona Ní Dhúill, Sue Zlosnik, Deborah Chambers, Margaret Morganroth Gullette en Henry Abelove.
Voor informatie en registratie, zie: www.genderdiversiteit.nl/pointsofexit