Een harmonische componist in een beschaafde omgeving
Jurjen Vis over de componist Julius Röntgen
Emanuel Overbeeke
Julius Röntgen, Nederlandse componist van Nederlands-Duitse afkomst, was een groot bewonderaar van de muziek van Johannes Brahms en Edward Grieg. Zelf was hij bekend en beroemd, maar niet briljant. Vredelievend als hij was, accepteerde Röntgen zijn beperkingen. In zijn biografie van Röntgen gaat Jurjen Vis dieper in op de eigenschappen van de componist dan op diens muziek. Daarmee volgt Vis volgens Emanuel Overbeeke een trend.
Het aantal biografieën van Nederlandse schrijvers neemt gestaag toe, maar met de componistenbiografie wil het minder vlotten. Er verschenen wel biografieën van Henriëtte Bosmans, Jan van Gilse, Cornelis Dopper, Hans Brandts Buys, Anthon van der Horst, Oscar van Hemel en Leo Smit, maar geen van Henk Badings, Kees van Baaren, Ton de Leeuw, Jan van Vlijmen, Hendrik en Louis Andriessen, ook al moet worden toegegeven dat er levensbeschrijvingen bestaan van Willem Pijper en Matthijs Vermeulen en dat er studies in de maak zijn over Peter Schat en Marius Flothuis.
Dat Bosmans, Dopper, Van Gilse, Smit en Brandts Buys wel zijn vereerd met een biografie, maar Peter Schat, Jan van Vlijmen, en Ton de Leeuw niet, is niet helemaal onbegrijpelijk. Afgezien van factoren als het ontbreken van een biograaf met liefde voor zijn of haar onderwerp, deskundigheid en gedrevenheid; hinderpalen als erven en vrienden, en onvindbaar en slecht geordend materiaal, bevindt de hedendaagse cultuur zich in een staat van regressie. Vernieuwing op hoog cultureel niveau staat niet in hoog aanzien, terwijl een hang naar gemoedelijkheid en voorspelbaarheid in een vertrouwd idioom het goed doet. Was voor modernisten kunst in de eerste plaats Kunst, los van de intentie en de context; tegenwoordig is het gebruikelijk achter kunst vooral biografische motieven te zoeken, zo belangrijk zelfs dat inspiratie en niet-artistieke motieven belangrijker lijken dan het werk zelf.
In dit klimaat is Julius Röntgen een aan-