ters zelf werd, zoals hij zegt, af en toe knettergek van Stuarts constante woordenstroom. Net als de meeste kunstwerken bleek Stuart bij uitstek geschikt om van een afstand te worden gewaardeerd, buiten het bereik van zijn tong én mes. Een van de mooiste parels van wijsheid die hij met de lezers van zijn levensverhaal wilde delen, is de verhouding tussen verveling en drugsgebruik. Achteraf gezien ligt die relatie voor de hand. Wie er niet dagelijks mee te maken heeft en dus niet beseft dat de meeste opvanghuizen daklozen overdag de straat op sturen, zal het verband tussen het een en het ander echter niet gauw leggen. Het oplossen van het daklozenprobleem zou daarom kunnen beginnen met het goed luisteren naar daklozen als Stuart.
Helaas gaan dergelijke aanzetten tot een oplossing al gauw ten onder in de afgrijselijke realiteit van het bestaan van mensen als Stuart. Dat doet je beseffen dat er altijd mazen zullen blijven bestaan - iets wat de meeste sociaal werkers natuurlijk al lang weten. Zodra je de ene valkuil dicht hebt gegooid, is er alweer een andere ontstaan. Elke nieuwe maatregel kan ongewild leiden tot nieuw misbruik of een nieuw schadelijk effect. En mocht de communicatie tussen daklozen en beleidsmakers ooit verbeteren, dan blijft een ander groot probleem bestaan. Zoals bij de meeste conflicten rond de zoektocht naar sociale rechtvaardigheid, hebben we ook hier met de altijd aanwezige oppositie te maken. Die oppositie komt niet alleen van de kant van degenen die in absolute wetten en waarheid van economische vooruitgang geloven, maar ook van mensen die de daklozen als één grote groep dieventuig beschouwen.
De urgentie waarmee de overheid wordt gevraagd de positie van daklozen te verbeteren, blijkt evenredig te zijn aan het percentage zwervers onder de inwoners van een land. Wanneer dat percentage relatief groter wordt, wordt ook de strijd om de meest fundamentele rechten, zoals het recht op voedsel en behuizing, groter. Dat is precies wat er momenteel aan de hand is in Groot-Brittannië, het Europese land met relatief het hoogste aantal daklozen. Ook lijkt het zo te zijn dat juist in dat land het beleid het minst voorziet in het oplossen van aan dakloosheid gerelateerde problematiek, wat niet alleen de strijd om de verbetering van die problemen bemoeilijkt, maar ook de strijd om daklozen als mensen te blijven beschouwen.
Stuart. A Life Backwards is zowel opbouwend als onderhoudend. Voor de teerbesnaarden onder ons is het minder geschikt, maar Stuarts leven heeft met teerbesnaardheid dan ook nooit iets te maken gehad. En hoewel je als lezer vreemd genoeg voortdurend op zoek bent naar de zwakke plekken in deze biografie, zijn die niet te vinden. Alexander Masters heeft uitstekend werk geleverd, niet alleen door dit indrukwekkende en originele boek te schrijven, maar ook door lange tijd door te brengen in het gezelschap van Stuart en daarbij niet ten onder te gaan - of in elk geval de indruk te wekken dat hij daarbij niet ten onder is gegaan. Een betere eulogie voor het korte en getourmenteerde leven van Stuart Shorter is niet denkbaar.
Alexander Masters, Stuart. A Life Backwards (Londen en New York, Fourth Estate 2005)
Dit artikel verscheen eerder in The Populist Press (zie www.populistpress.com.) Vertaling en bewerking door Monica Soeting.