Beschouwt u uw ‘soort autobiografie als een verzameling losse delen of als een organisch geheel?
Uitgespaard zelfportret is een organisch geheel, langzaam gegroeid vanaf 1980 tot 2006. Slechts ‘gaandeweg’ is mij duidelijk geworden, hoe talrijk de aspecten zijn die deel uitmaken van een menselijk leven. Álles wat van buiten komt (en dat is veel!) vervult de geest en de ziel, en brengt gevoelens, gedachten, ervaring, psychische inhoud voort.
Niets is zómaar invoerbaar in een autobiografie (bijvoorbeeld mijn grote collectie lectuurnotities vanaf 1940, mijn meer dan honderd reisdagboekjes, et cetera) - het moet tot kunst verwerkt worden.
Welk deel of fragment is u het meest dierbaar?
Alles in Uitgespaard zelfportret is mij even dierbaar, en tegelijk even ‘verworpen’. Mijn leven is gegeven, en ik kies maar weinig zelf, ik bemin mijn leven omdat ik maar dat ene heb, maar ik werp het van mij weg omdat ik zoveel anders wil, ook mijzelf anders en beter, mijn land, mijn taal, mijn werk.
Maar Uitgespaard zelfportret is een chronologische studie van velerlei soorten stijlen: het hele brokkelige noteren, het aandurven daarna van alinea's, dan van een continue tekst, dan van objectiverende hoofdstukken, snapshots, de stijl van de beschrijving, in ‘Het begin’, portret, pastiche, parabel en andere, in de brieven ál de individuele en tijdsstijlen over meer dan zestig jaar, een huwelijksroman, kunstbeschouwing, gecommenteerde citaten (Adagia van Erasmus), dagboek... Die hele studie is mij lief. En misschien toch ‘Kalkmarkt 6’!
Heeft u bij het samenstellen rekening gehouden met reacties uit uw omgeving en daarbij enige vorm van zelfcensuur toegepast?
Ik moest, als ik over herkenbare personen schreef, rekening houden met hun reputatie, vooral in ‘Kalkmarkt 6’ en in ‘Het huwelijk’. Daar heb ik wel degelijk bezwaren in acht genomen. Er is een problematische deontologie van de auteur. Wát mag hij over medemensen zeggen, wat niet? Ik ben zo voorzichtig mogelijk geweest.
Uw autobiografie kenmerkt zich door zijn bijzondere vorm. Zou u zich als biograaf in een traditie willen plaatsen?
Helaas ben ik niet een groot lezer van biografieën. Ik zie niet direct een traditie waarin ik Uitgespaard zelfportret zou plaatsen. Ik vind Uitgespaard zelfportret eerder uniek, een ‘autobiografie’ zoals er geen andere geweest is. Helaas - want ik houd van traditie. Nee, ik zie geen valabel model.
Kunt u de verschillen in werkwijze beschrijven tussen het schrijven van uw autobiografie en het werken aan de biografie van Guido Gezelle?
Het boek over Gezelle toonde hem als dichter, gefundeerd in het priesterschap, in de context van de poëtische en taalkundige wereld waaruit hij voortkwam en waarin hij leefde, en plaatst hem in een concrete leefwereld in zover dat nodig (onontbeerlijk) was om zijn poëzie te begrijpen. Uitgespaard zelfportret vertoont met de dichters-biografie van Gezelle wel die gelijkenis, dat de schrijfster van Uitgespaard zelfportret vóór alles met haar levenslange poging haar roeping te ontdekken en waar te maken be-