Lodewijk Napoleon
denking van het aantreden van Nederlands eerste koning, Lodewijk Napoleon, nu tweehonderd jaar geleden. Neem het huwelijk van de monarch met Hortense de Beauharnais (1783-1837). Dat was een bedenksel van het machtigste paar van Frankrijk, Napoleon en Joséphine. Als die twee zelf geen kinderen konden krijgen, moest het Bonapartes jongere broer en Joséphines dochter toch lukken om voor erfopvolgers te zorgen. Zo werd Lodewijk Napoleons schoonzus opeens ook zijn schoonmoeder, en Hortenses stiefvader haar zwager. Dat Lodewijk Napoleon en Hortense elkaar vanaf het begin niet lustten, deed er niet toe. Alles voor de glorie van het vaderland. In een wanhopige poging toch nog wat van zijn echtverbintenis te maken, legde Lodewijk Napoleon Hortense een traktaat met acht artikelen voor. Het begin zette de toon: ‘Wij, Lodewijk en Hortense, wensende een einde te maken aan de toestand van gedruktheid en onbehagen die sinds geruime tijd tussen ons bestaat...’ Een van de door de koning bedachte voorwaarden voor een gelukkig huwelijk was dat ze zich voortaan volledig aan elkaar zouden geven en dat geen enkel familielid daar boven mocht staan. Alleen al de reactie van Hortense hierop was veelbetekenend. ‘Jij hebt me niet zo gelukkig gemaakt dat je daarmee mijn hele familie kunt vervangen,’ schreef ze.
Dat Lodewijk Napoleon ook nog eens uiterst wantrouwig opereerde, maakte het alleen nog maar erger. Hij liet zijn vrouw bespioneren en bij de ombouw van een aantal Utrechtse woonhuizen tot paleis moest de architect zich in allerhande bochten wringen om ervoor te zorgen dat de koningin in haar vertrekken niet ongezien bezoekers kon ontvangen of laten ontsnappen.
Het koningschap werd Lodewijk Napoleon ook al opgedrongen. Waar veel Bonapartes brandden van ambitie, zat hij niet te wachten op een kroon. Zijn vrouw Hortense gruwde al helemaal van een vertrek naar Holland. Dat maakte ze haar stiefvader en zwager Napoleon ook duidelijk: ‘Mijn gevoelens zullen altijd van burgerlijke aard zijn, als u tenminste mijn gehechtheid aan mijn vaderland, aan mijn vrienden en mijn familie zo wenst te noemen.’ In Parijs kon ze haar eigen, mondaine leven leiden. In Nederland zou ze overgeleverd zijn aan de grillen van haar echtgenoot.
Nadat hij een tijdje aan de gedachte had kunnen wennen, begon Lodewijk Napoleon ook de aantrekkelijke kanten van het aanbod te zien. Een eigen koninkrijk bood hem een uitgelezen mogelijkheid om onder het juk van zijn dominante broer uit te komen. Hij zou er meester kunnen worden over zijn eigen bestaan.
Geen wonder dat Lodewijk Napoleon - eenmaal in zijn koninkrijk aangekomen -