vriendin van Voltaire, Emilie du Châtelet, wier verhandelingen over wis- en natuurkunde niet alleen Voltaire zelf, maar ook Albert Einstein inspireerden.
Van de twee boeken over Elizabeth Cook is dat van Enquist het minst conventioneel en het meest belangwekkend als literair werk. Het is gebouwd op een paradox: James Cook is in het leven van zijn vrouw zeer áánwezig als hij, vaak jarenlang, op zee is, maar zeer áfwezig als hij aan wal is. Eenmaal thuisgekomen herschrijft hij zijn reisverslagen of bereidt hij een nieuwe reis voor. Enquist beschrijft welke geestesgesteldheid dat teweegbrengt bij zijn echtgenote, die al die jaren thuis belast blijft met een groeiend aantal kinderen. Daarbij strijdt vrees om haar man om voorrang met boosheid over diens verlangen zo snel mogelijk weer zee te kiezen. Een andere constante zijn haar zorgen over de kinderen en hun tragische overlijden op jonge leeftijd - de oudste werd eenendertig. Elizabeth overleefde ze allemaal en stierf ver in de negentiende eeuw, op vierennegentigjarige leeftijd.
Enquist zet de tegenstellingen tussen de echtgenoten scherp aan. Terwijl Elizabeth zichzelf verwijten maakt over de dood van haar dochter, doet James hetzelfde over matrozen die aan boord van zijn schip zijn omgekomen. En terwijl hun kinderen sterven aan ziektes waarvoor nog geen medicijnen bestaan, beroemt hij zich erop dat zijn matrozen niet ziek worden, omdat hij zulke grote hoeveelheden zuurkool mee aan boord heeft genomen.
Het verhaal voltrekt zich niet in gebeurtenissen, maar in geleidelijke ontwikkelingen. Het proces van sociale stijging wordt bijvoorbeeld getekend door de beschrijving van de toetreding van James Cook tot de
Elizabeth Cook, door een onbekende schilder. Mitchell Library, Sydney
Royal Academy. Een ander thema is de toenemende verharding van James, verbittering zelfs, tegenover zijn opdrachtgevers. De echte actie vindt ver weg plaats, meestal ergens op de Stille Zuidzee. In het boek wordt daarvan verslag gedaan in brieven, journalen en soms door James zelf. De afloop van het boek is abrupt, hoewel niet onverwacht: de kapitein wordt door de bewoners van een door hem als eerste Europeaan ontdekt eiland gedood. Jaren later krijgt Elizabeth van Hugh Palliser, met wie zij, zo suggereert Enquist, een bijzondere band heeft, de laatste journaalbladen van haar man. Die had hij achtergehouden omdat Cook zich daarin nogal kritisch uitlaat over de Admiraliteit.
De thuiskomst eindigt niet alleen met doodslag, maar ook met een ‘plechtige vernie-