slaapkamer binnenkomen, duurt het uren voordat de rillende Marie Antoinette eindelijk haar ondergoed aangetrokken krijgt. Ook hier worden de beelden ontkracht doordat dezelfde hofdame de hele procedure ter plaatse geduldig uitlegt. ‘Show, don't tell!’ zou je die hofdame (en Coppola) willen toeroepen.
Coppola lijkt Marie Antoinette vooral te willen laten zien als ‘gewoon’ meisje. Misschien heeft ze er daarom voor gekozen om zich te concentreren op het leven aan het hof in Versailles. In de film loopt Marie Antoinette (gespeeld door Kirsten Dunst, die ondanks het feit dat ze bijna voortdurend in beeld is, door het gebrek aan karakterontwikkeling eigenlijk bijzonder weinig te doen heeft) door de gangen van Versailles als een soort Alice in Wonderland (met dit verschil dat het in dit verhaal niet de koningin is die uiteindelijk ‘Off with their heads!’ roept). We zien hoe Marie Antoinette spelletjes doet met haar vriendenclubje, en hoe ze op haar achttiende verjaardag een nacht doorhaalt om 's ochtends met andere feestvierders van haar leeftijd naar de zonsopgang te kijken. Je kijkt ernaar en denkt: o ja, hier wil Coppola ons Marie Antoinette laten zien als een gewone tiener, die na een feest op blote voeten door het gras zwalkt. Als het bedoeld is om Marie Antoinette dichter bij de kijker te brengen, werkt het niet. Juist het bijzondere, niet het algemene, leidt tot identificatie. Maar misschien wil Coppola ook helemaal niet dat we ons met Marie Antoinette identificeren.
De vraag blijft wat ze dan wel wil met deze film. Dat de in 1971 geboren Coppola ervoor gekozen heeft om de sfeer van de film mede te laten bepalen door muziek uit haar eigen tienerjaren, de jaren tachtig van de twintigste eeuw, leidt tot de vraag of Coppola zich misschien zelf met Marie Antoinette identificeert. Speelde ze vroeger op zolder Versailletje met haar vriendinnen? Ook verder maakt de muziek, die in de film een prominente plaats inneemt, een vreemde indruk. Coppola heeft gekozen voor nummers van New Order, The Cure, Bow Wow Wow en Siouxie and the Banshees, kortom, commerciële maar toch enigszins alternatieve muziek, waardoor een rebels imago wordt opgeroepen zonder dat daar een historische rechtvaardiging voor lijkt te bestaan. Als we wat dit betreft op ons eigen kroonprinselijk paar mogen afgaan, dat met veel plezier concerten van René Froger en Marco Borsato bezoekt, houden koningshoven het meestal toch bij iets behoudender muziek. Hoe dan ook, uiteindelijk is het misschien toch wel een beetje onbeleefd om door middel van muziek uit je jeugd een eigen, anachronistisch stempel op een historisch personage te drukken. De belettering van de filmtitel is trouwens ontleend aan de hoes van ‘Never Mind The Bollocks’ van The Sex Pistols. Kortom, een film van een wezenloze hipheid, die meer over de regisseur zegt dan over het titelpersonage.
‘Marie Antoinette’, (vs, 2006) Regie en scenario: Sofia Coppola. Met Kirsten Dunst, Jason Schwartzman, RipTorn. |
Antonia Fraser, Marie Antoinette: The Journey (Londen, Weidenfeld & Nicolson 2001) |