periode van Verlichting, tijdens de politieke en staatkundige omwentelingen van die jaren. Zonder twijfel een van de belangrijkste boeken op het terrein van de historische pedagogiek ooit in ons land verschenen, een must voor alle studenten en docenten die op dat gebied werkzaam zijn. Het boek werd dit jaar bekroond met de dr. Wijnaendts Francken-prijs van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde.
Waar Otto in het eerste boek irriteerde, wordt hij in dit boek het sympathieke slachtoffer van een tirannieke moeder die hem dwingt een dagboek bij te houden opdat zij en haar man het iedere avond kunnen lezen, opdat zij kunnen nagaan of hun oudste zoon berouw genoeg toont voor zijn ongehoorzame gedrag en plichtverzaking. Op een gegeven moment gaan zij zelfs zo ver dat ze het dagboek aan vrienden willen laten lezen.
Otto's vader, Lambert van Eck, was rechter en politicus in Den Haag. Beide ouders stamden uit regentengeslachten en hadden geld genoeg voor een groot huis in de stad én een fraai buitenhuis nabij Delft. Het boek opent met een fascinerend verslag door vader Van Eck van een reis naar Parijs, die hij in 1788 samen met zijn vriend en zwager, de Rotterdamse baljuw Paulus Gevers, maakte. Van Eck was een progressieve en liberale intellectueel. In het familiearchief bevindt zich een door hem geschreven encyclopedie. Otto genoot van het buitenleven zoals Rousseau's Emile daarvan genoot, en de beschrijvingen van de Hollandse pastorale natuur - in stukken waarin de beide auteurs de jongensstem begeleiden en inkaderen - doen daarnaar hevig terugverlangen.
Een deel van de rijke en veelzijdige historische kennis van de auteurs komt naar voren in zestig pagina's noten, bronnen, verantwoording en nadere verklaringen. Ach, had Otto mogen weten dat zijn met tegenzin geschreven ‘journaals’ twee eeuwen later tot dit boek zouden leiden! Het was hem als zieke en stervende achttienjarige tot troost geweest.
Arianne Baggerman en Rudolf Dekker, Kind van de Toekomst. De wondere wereld van Otto van Eck (1780-1798) (Amsterdam, Wereldbibliotheek 2005)