goed je je ook voorbereidt, je kunt het vak alleen leren op het podium. Haitink liet zich van meet af aan duidelijk gelden, zij het voornamelijk door zijn grote talent voor het vak en kennis van de partituren, en niet door zekerheid en ervaring. Die zekerheid kreeg hij naar eigen zeggen pas toen hij al zeker tien jaar het kco leidde en inmiddels zowat alle buitenlandse toporkesten had gedirigeerd. Toen pas verdwenen ook de twijfels van de sceptici binnen en buiten het kco. In interviews heeft Haitink vele malen verklaard te vroeg aan de top te zijn gekomen.
Ook het vertrek van Haitink als chefdirigent bij het kco eind jaren tachtig werd een moeizame mengeling van aarzeling en onhandigheid, ook van andere betrokkenen, die in de pers breed werd uitgemeten. Werden de wereldse problemen hem te veel, dan gebruikte hij de muziek als een scherm.
De interessantste verklaring voor Haitinks complexe persoonlijkheid staat niet in het boek, maar werd in een radioprogramma naar aanleiding van dit boek gegeven door Bo van der Meulen, nu producer bij de bbc voor klassieke muziek en voorheen programmamaker bij de vara. In beide hoedanigheden had Van der Meulen met de maestro te maken. Volgens Van der Meulen heeft Haitink zowel een protestantse hang naar eerlijkheid en directheid als een niet-protestantse neiging tot complexiteit en dramatiek. Het duidelijkste gevolg daarvan is Haitinks unieke affiniteit met de muziek van Gustav Mahler, door Haitink ooit omschreven als ‘muziek met gemengde gevoelens’. Bank en Wennekes beschrijven Haitinks achtergrond kort en elementair, en wagen zich niet aan uitvoerige bespiegelingen over zijn karakter.