De ‘familie’
Wat al die vaak weinig verheffende verhalen, anekdotes en ontboezemingen verbindt en interessant maakt, is dat er in deze twee veelbesproken levens niet zomaar op los wordt geleefd. Hier wordt een filosofie getest. Hier wordt een conventionele, burgerlijke bestaanswijze uitgedaagd en een alternatief voorgeleefd. Het gaat hier om twee mensen die de vermaledijde, frustrerende, onmogelijke monogamie afzweren - en anderen oproepen hetzelfde te doen. Sartre en De Beauvoir moedigden hun doorgaans jongere partners en discipelen aan ‘affaires’ te hebben.
Elke filosofie heeft haar eigen idioom. Befaamd werd het door Sartre bedachte onderscheid tussen een ‘relation nécessaire’ (zijn relatie met Simone) en ‘des relations contingentes’: terloopse, tijdelijke liefdesverhoudingen die je ‘erbij’ hebt. Rowley's boek bevestigt dat de praktijk achter deze ‘revolutionaire’ theorie nogal traditioneel was. Ze verschilde nauwelijks van het gedrag van de ‘hypocriete’ bourgeoisie waartegen Sartre en De Beauvoir zo parmantig stelling namen. Vooral voor welgestelde heren was het systeem comfortabel. Mijnheer vermaakt zich een poos met zijn lief, dat vaak financieel afhankelijk van hem is; wordt het lief te veeleisend, dan zegt hij: ‘Hoor eens, ik kan Simone natuurlijk niet in de steek laten, dat wist je van tevoren.’ Terug bij Simone, sust hij die met de dooddoener: ‘Heus, het betekent niets. Jij blijft de belangrijkste.’
Was de relatie van Sartre en De Beauvoir symmetrisch? In theorie wel, in werkelijkheid niet. Polygamie spoorde vooral met de behoeftes van Sartre. Hij was mateloos in alles: even mateloos in zijn verbruik van tabak, alcohol en pillen als in schrijven, praten, liegen en zijn behoefte aan vrouwen. Hij genoot ervan mensen te manipuleren, macht over hen uit te oefenen. Seks was voor hem alleen bevredigend als er een vleug sadisme bij kwam. Dat is niet alleen het oordeel van anderen; zo zag hij het zelf ook.
Geen van beiden schijnt het biologische ouderschap te hebben geambieerd. ‘Hij had genoeg aan zichzelf, ik had genoeg aan hem,’ schrijft De Beauvoir veelzeggend. Intussen ontstond rond dit paar toch een ‘familie’. Allebei bleken ze een haast charismatische aantrekkingskracht uit te oefenen op jongeren. Er ontwikkelde zich een patroon. De Beauvoir raakte verwikkeld in een half pedagogische, half erotische relatie met een jonge vrouw. Natuurlijk schreef en sprak zij daarover met Sartre. Het duurde niet lang of zij stelde het meisje aan hem voor. Waarop Sartre zich opmaakte het meisje te imponeren en te veroveren. Niet altijd lukte dat; meestal wel. Geen wonder dat menigeen hier een reprise zag van het doortrapte spel van graaf Valmont en markiezin Merteuil uit de achttiende-eeuwse schandaalroman Les liaisons dangereuses van Pierre Choderlos de Laclos.