Potje tennis
Zijn fascinatie voor Ying verraadt Talese's achtergrond als sportjournalist. Hij begon zijn loopbaan bij de schoolkrant en werkte later voor The New York Times. Hij prijst zich gelukkig dat hij daarnaast altijd fictie is blijven lezen. Had hij dit niet gedaan dan was hij waarschijnlijk een verdienstelijke sportjournalist geworden, meer niet. Ooit stuitte hij op een kort verhaal van John O'Hara over een potje tennis. De uiterst precieze detailbeschrijvingen (over de rare hoeken in het interieur van de New York Raquet & Tennis Club) maakten grote indruk op Talese. Hij had het gevoel dat hij op een bank in de tennisclub zat en het veld van daaruit overzag. Fictie heeft het vermogen lezers de ervaring te geven erbij aanwezig te zijn, en Talese ontdekte dat als beginnend reporter.
Hiermee had hij de poëtica gevonden waardoor hij zich de rest van zijn leven zou laten leiden. Naast vele artikelen heeft hij in totaal vier boeken geschreven, grofweg één per decennium. De passages over de totstandkoming hiervan zijn de intrigerendste uit A Writer's Life. Ze geven inzicht in het scheppingsproces, dat bij Talese moeizaam verloopt. Schrijven begint voor hem met het noteren van woorden op gele briefjes. Met die woorden bouwt hij vervolgens een zin op en pas als hij vindt dat die niet meer voor verbetering vatbaar is gaat hij verder met de volgende. Na een paar dagen, soms een week, heeft hij voldoende materiaal voor een paragraaf. Komt hij tijdens het uittypen een fout tegen dan begint hij helemaal opnieuw. Zo werkt het ook met de research die hij heeft verricht: tachtig procent belandt in de vuilnisbak. Maar, waarschuwt hij, deze inspanning was nodig voor de bruikbare twintig procent.
Talese's moeizame scheppingsproces heeft niets te maken met het ideaal van de op inspiratie wachtende kunstenaar die aan het eind in de negentiende eeuw werd verheerlijkt. Voor Talese geldt precies het omgekeerde als voor deze lijdende Baudelaire-achtige gestalte: voortdurend dreigt hij ten onder te gaan aan een overschot aan inspiratie. Zijn probleem is niet dat hij niet aan schrijven toekomt maar dat hij aan meerdere boeken tegelijk bezig is. Alles kan een aanleiding zijn voor een verhaal. Zie de julimiddag waarop hij toevallig Liu Ying haar strafschop zag missen, waarover tot op heden overigens nog geen boek is verschenen. Veel eenvoudiger was het toen hij nog als journalist bij de krant werkte. De redacteur zei wat er geschreven moest worden, hoe lang het stuk moest zijn en vooral wanneer de deadline was.
De boeken die Talese wel heeft gepubliceerd gaan zonder uitzondering over typische Amerikaanse onderwerpen, die hij