Haring & Hawaii
Aan onderwerpen geen gebrek. Neem alleen al de jaren zestig. Een serieus boek over de legendarische Beatstad Den Haag is er nog altijd niet. De eerste echte biografie van Golden Earring moet nog worden geschreven. Over Wally Tax, de legendarische zanger/componist van de al even legendarische The Outsiders, is alleen maar een boek vol onbewerkte interviewcitaten verschenen, en supergitarist Jan Akkerman moet het doen met een boek dat is geschreven door een trouwe Engelse fan. Over Boudewijn de Groot en Robbie van Leeuwen - de grote man achter onder meer The Motions en Shocking Blue, die de wereldhit ‘Venus’ en ook ‘Love Buzz’ componeerde, de eerste single van Nirvana - is zelfs nooit een boek geschreven. En zo is er nog veel meer. Van liedjes als ‘Venus’ en George Bakers ‘Little Green Bag’ - een hit in Amerika en daar vele malen gerecycled, onder meer in Quentin Tarantino's film ‘Reservoir Dogs’ - zou je bijvoorbeeld een biografie kunnen schrijven in de trant van Dave Marsh' Louie Louie en Greil Marcus' Like A Rolling Stone. Ook zou er meer in het algemeen een mooie biografie te schrijven zijn over het wel en wee van de Nederlandse popmuziek in het buitenland.
Dat Nederlandse pop wel degelijk een serieus onderwerp kan zijn, bewijst het boek De eindeloze jaren zestig van de in 2001 op jonge leeftijd overleden Utrechtse hoogleraar politieke geschiedenis Hans Righart en de studies van Lutgard Mutsaers, auteur van onder meer Rockin' Ramona (over Indorock), Haring & Hawaii (over Hawaiianmuziek in Nederland), 25 Jaar Paradiso en Beat Crazy (over twist, disco en house in Nederland). Mutsaers is als docente Popular Music Studies verbonden aan de Universiteit Utrecht. Daaruit zou je kunnen afleiden dat de professionalisering van de Nederlandse popbiografie wellicht bij de universiteiten in de beste handen is. Op die bevoorrechte plek zou werk gemaakt kunnen worden van een serieuze beoefening van het genre, te beginnen met de systematische bestudering ervan. Zo kan het een institutionele status en, in het verlengde daarvan, een financiële basis krijgen die versterkt zou kunnen worden door de medewerking van gremia als het Nederlands Pop Instituut, de Werkgroep Biografie, het Biografie Instituut en Buma Cultuur (voorheen Conamus).
Dat er nog een lange weg is te gaan bewijst het verschil dat ook in dit opzicht tussen Nederland en Amerika bestaat. In de Verenigde Staten en ook in Groot-Brittannië kun je Popular Music Studies sinds een jaar