Marga Klompé 1912-1986
Kath. Documentatiecentrum te Nijmegen.
Fotograaf: S.E. Smit
en veiligheid en heeft op die manier optimaal kunnen putten uit de herinneringen van meer dan zestig mensen. Daarbij ging het vooral om herinneringen aan Marga Klompé als privépersoon, een aspect waarover in de archieven bijzonder weinig te vinden is. Klompé zelf bracht over haar privéleven in interviews slechts mondjesmaat iets naar buiten.
Tegelijkertijd deed Linders in een groot aantal archieven onderzoek naar een aantal deelgebieden, die in de eerste vijf hoofdstukken van haar biografie een plaats zouden moeten vinden: Klompés jeugd, haar studie in Utrecht en haar tijd als lerares scheikunde; de oorlogsjaren, haar betekenis voor de Unie van Vrouwelijke Vrijwilligers, haar bemoeienis met een aantal andere vrouwenorganisaties en haar eerste contacten met koningin Wilhelmina en prinses Juliana. Voor informatie over Klompés functioneren in de internationale politiek raadpleegde Linders onder meer het archief van de Raad van Europa in Straatsburg. Deze vijf hoofdstukken plus samenvattingen van een aantal volgende hoofdstukken had ze geschreven, toen zij op 19 december 2005 stierf.
Omdat ik, haar man, vanaf het begin als een soort assistent intensief bij het hele onderzoeksproces betrokken was geweest, vroeg ze mij, toen duidelijk was dat zij spoedig zou sterven, te proberen het project tot een goed einde te brengen. Een bijzondere erfenis, die ik mij met gemengde gevoelens door haar in de schoot heb laten werpen. Bij de uitvoering ervan word ik gesteund, geholpen en gecorrigeerd door de historica Anneke Ribberink, die bereid is betrokken te zijn bij het project, en door twee meelezers, vrouwen met professionele redactionele ervaring.
Door mijn betrokkenheid vanaf het begin van het onderzoek kwam ik langzaam maar zeker dichter bij Klompé. Dat was en is alleen maar gunstig, omdat de distantie aanvankelijk overheerste. Ik ben voormalig theoloog en conservatoriumdocent muziektheorie, niet rooms-katholiek, geen vrouw, geen historicus of politicoloog. Toch raak ik, naarmate het onderzoek vordert, van lieverlee meer geïnteresseerd in Klompé - wegbereidster op veel terreinen - en haar drijfveren, haar geloof en haar persoonlijkheid.
Aan een aantal onderwerpen die Anneke Linders met betrekking tot deze biografie belangrijk vond en die in discussies tussen haar en mij aan de orde kwamen, zal in het boek veel aandacht besteed worden. Om te