Het eigenlijke raadsel
Hoe groot Fortuyns impact achteraf zal blijken te zijn geweest, is een vraag die toekomstige biografen beter zullen kunnen beantwoorden dan wij. Was hij een wegbereider of een incident? Wansink beschouwt de Fortuynistische revolutie als een inhaalslag; doordat onderwerpen die hier te lang onder het tapijt werden geschoven op de agenda werden gezet, kwam er een einde aan een lange, paarsgetinte periode van depolitisering en werd Nederland ‘genormaliseerd’ tot een doorsneeprovincie van Europa. Zo gezien is Fortuyn eerder een reparateur dan een wegbereider.
Je zou je kunnen voorstellen dat de openheid waarmee Fortuyn over zijn persoonlijke leven sprak, een bevrijdende werking heeft gehad in Den Haag. Het feit dat iemand die vrijuit sprak over zijn homoseksualiteit en zijn bezoek aan darkrooms een groot deel van het conservatievere gedeelte van het Nederlandse volk achter zich kon krijgen, zou de spindoctors van de verschillende politieke partijen toch aan het denken hebben moeten zetten. Maar de stijl van Fortuyn lijkt niet echt school gemaakt te hebben. Zo probeerde Mark Rutte, de lijsttrekker van de vvd, eerder dit jaar alle eventuele twijfels over zijn seksuele geaardheid de kop in te drukken door in de Privé van 27 oktober te verkondigen dat hij op zoek is naar een vrouw. (En niet zomaar een vrouw, maar een kruising tussen Sophie Hilbrand, Sacha de Boer en Daphne Deckers.) Blijkbaar wordt er toch vanuit gegaan dat lijsttrekkers maar beter heteroseksueel kunnen zijn. En als ze niet keurig getrouwd zijn, moeten ze op zijn minst actief op zoek zijn. Niet naar kiezers, maar naar een partner.
Of Fortuyn een wegbereider is geweest, valt dus te bezien. Dat zijn discipelen de weg inmiddels behoorlijk kwijt zijn, staat wel vast. Hoe groot Fortuyns impact en invloed geweest zouden zijn als hij niet was vermoord, zal altijd een onderwerp voor de ‘what if’-geschiedenis blijven. Het lijkt een veilige uitspraak dat hij het geen jaren in Den Haag uitgehouden had en dat ook als