Joke Smit 1933-1981
heette - dan ook meer te maken met mentaliteit dan met wetgeving. Smit poneerde de stelling dat vrouwen massaal leden aan een gebrek aan zelfrespect. De eentonige huishoudelijke arbeid maakte vrouwen murw, en de levenswijze die het moederschap met zich meebracht was evenmin bevorderlijk voor het gevoel van eigenwaarde: de hele dag binnen zitten met kleine kinderen is, aldus Smit, voor het merendeel van de vrouwen uiterst beperkend: ‘Zodra er kleine kinderen zijn valt achter de meeste huisvrouwen de huisdeur in het slot. Zolang dat zo blijft zal er sprake zijn van verspilling van menselijk potentieel en zal mijn privé-onlust niet verdwijnen.’ Maar vooral het feit dat vrouwen voor hun sociale status als het ware moesten meeliften met hun mannen was desastreus voor hun gevoel van eigenwaarde. Mannen ontleenden hun maatschappelijke status aan hun werk, vrouwen aan het werk dat hun mannen deden. Zo'n afgeleide positie, betoogde Smit, had ‘vrouwelijke lusteloosheid’ tot gevolg; omdat vrouwen zich hierdoor minderwaardig voelden, ontbrak het hen aan ambitie zich buitenshuis te manifesteren.
Smit had het over ‘mijn privé-onlust’. In het betreffende ‘onbehagen’-themanummer van het tijdschrift De Gids was zij de enige auteur met zo'n persoonlijke invalshoek. Zij stelde, net als de andere auteurs, een maatschappelijke misstand aan de kaak, maar gooide daarbij expliciet haar persoonlijke ervaring in de strijd. ‘Behalve een intellectueel persoon ben ik ook een lotgenoot van de betrokkenen,’ stelde ze. Juist doordat zij uit eigen ervaring wist waar ze het over had, moest zij haar aanklacht rechtvaardigen: ‘Er zijn belangrijker problemen in de wereld - oorlog, honger - dan de ongemakken waar een Nederlandse vrouw mee te kampen heeft, en men kan een hele reeks kwesties noemen van gelijke importantie. [...] Nu ligt deze materie binnen mijn gezichtsveld, en dat is de enige rechtvaardiging voor het schrijven van dit stuk.’
De oplossingen die zij aandroeg om meer vrouwen de arbeidsmarkt op te krijgen, waren politiek van aard. Dat vrouwen verstopt bleven in hun huizen lag weliswaar aan minder vastomlijnde dingen als zelfbeeld en mentaliteit, maar de oplossingen die Smit aandroeg waren uiterst concreet: er waren veranderingen in de belastingwetgeving nodig, vrouwen moesten zelfbeschikkingsrecht krijgen om abortus te laten plegen en er moest een dertigurige werkweek worden ingevoerd zodat arbeid en zorg eerlijker tussen man en vrouw konden worden verdeeld.