theoretica, zoals Holtrop concludeert.
Ondanks alles steunt zij haar man door dik en dun: ‘mijn strijder’ noemt ze hem bewonderend. Ze moet enorm veel van hem hebben gehouden. En hij van haar, want hij was ondanks zijn tekortkomingen een goede echtgenoot en bovendien een warme, aardige vader voor de kinderen.
Kinderen overigens, die al op jonge leeftijd naar kostschool werden gestuurd, ook al benadrukt Van Hichtum in al haar stukken het grote belang van de moeder in een gezin, een moeder die dag en nacht beschikbaar moet zijn. Moeder Sjoukje heeft het ideale moederschap dat ze zo graag beschreef zelf niet kunnen verwezenlijken. Ze was nu eenmaal niet onvermoeibaar zoals Afke, de moeder van het tiental kinderen. Dat neemt niet weg dat Pieter ervan uit ging dat hij eenmaal thuis, na afwikkeling van zijn altijd drukke politieke agenda, door haar verzorgd zou worden. Iets waar zij, hoe toegewijd ook, eigenlijk een te zwakke gezondheid voor had.
Als Sjoukje weer eens in Duitsland kuurt vanwege haar kwalen, wordt Pieter verliefd op een veel jongere en gezonde huishoudster met wie hij al twee maanden na de scheiding met Sjoukje trouwt. Dat moet een klap in haar gezicht zijn geweest. Toch heeft de scheiding haar ook bevrijd, want nadien kwam haar literaire productie pas goed op gang. Haar wilskracht won het van haar ziekelijkheid, haar geest regeerde over een zwak lichaam. Niet dat het allemaal oorspronkelijk werk betrof; ze vertaalde en bewerkte volksverhalen, maakte bloemlezingen en schreef beschouwingen over het genre kinderboeken.
Maar wat is oorspronkelijk werk? De schrijfster heeft altijd beweerd niet over fantasie te beschikken; haar inspiratiebronnen waren de verhalen die ze in haar jeugd had gehoord en de waargebeurde geschiedenissen die ze als volwassene te horen kreeg en nauwkeurig vastlegde. Zo heeft het gezin waaruit haar hulp in de huishouding Hiltje Feenstra afkomstig was, model gestaan voor Afke's tiental.
Holtrop heeft Nynke van Hichtum en Pieter Troelstra zeer overtuigend in hun tijd geplaatst. Deze biografie is niet alleen een literaire, maar ook een sociale geschiedenis en geeft de roerige politieke en maatschappelijke ontwikkelingen van eind negentiende, begin twintigste eeuw uitstekend weer.
Aukje Holtrop, Nynke van Hichtum. Leven en wereld van Sjoukje Troelstra-Bokma de Boer 1860-1939 (Amsterdam, Contact 2005)