Werk genoeg
Lies Wesseling en Helma van Lierop over nut en noodzaak van biografieën van kinderboekenauteurs
Monica Soeting
Is er een wezenlijk verschil tussen biografieën van kinderboekenauteurs en die van auteurs van boeken voor volwassenen? Lies Wesseling, werkzaam aan de Universiteit van Maastricht, en Helma van Lierop, hoogleraar in Leiden en Tilburg, hebben ieder hierover hun eigen opvattingen. Waar ze het in elk geval over eens zijn: biografieën kunnen de status van het onderzoek op het gebied van kinder- en jeugdliteratuur verhogen.
Lies Wesseling hoeft niet lang na te denken over een antwoord op de vraag waarom je een biografie van een kinder- of jeugdboekenauteur zou schrijven. Zittend in haar ietwat krappe kamer in het nog niet zo lang geleden gerestaureerde gebouw van de Faculteit der Cultuurwetenschappen van de Universiteit van Maastricht, geeft ze twee redenen: een cultuurhistorische en een psychologische.
Wesseling is cultuurwetenschapper en houdt zich onder andere bezig met de verhouding tussen literatuur en wetenschap, dat wil zeggen, kinderliteratuur en populair-wetenschappelijke opvoedingsvoorlichtingen tussen 1845 en 2000. Ze is niet de enige wetenschapper in Nederland die zich met kinderliteratuur bezighoudt. Er zijn in Nederland zelfs twee leerstoelen Kinder- en Jeugdliteratuur. Beide worden bezet door Helma van Lierop: de leerstoel Theorie en Geschiedenis van de Literatuur in Tilburg en de Annie M.G. Schmidt leerstoel in Leiden.
Wesseling en Van Lierop zetten zich in voor de erkenning van de kinder- en jeugdliteratuur als zelfstandig genre binnen de literatuur. Over de vraag in hoeverre biografieën daarbij een rol kunnen spelen, verschillen ze nauwelijks van mening.
‘Als je het kinderboek als cultuurtekst beschouwt’, zegt Wesseling, ‘dan kun je de kinderboekenschrijvers als resonans beschouwen. Zij geven immers weer hoe er in hun tijd over kinderen werd gedacht, terwijl de auteurs zelf ook invloed uitoefenden op de manier waarop hun tijdgenoten met kinderen omgingen. Kijk naar Lewis Caroll en J.M. Barrie, die vriendschappen sloten met kinderen - iets wat in onze ogen hoogst suspect is. Annie M.G. Schmidt verwoordt de hang naar het anti-autoritaire