is sinds de oprichting niet gewijzigd.
Sinds 2002 voert het Fonds voor de Letteren met het Vlaams Fonds voor de Letteren een gezamenlijke Meerjarige opdrachtregeling Literaire Non-Fictie uit. Deze regeling is bestemd voor hen die een biografie schrijven met als onderwerp een Nederlandstalige schrijver of letterkundige die toonaangevend dan wel van groot belang is of was voor de letterkunde in Nederland en/of Vlaanderen. Inmiddels zijn er al bijna vijftig schrijversbiografie-aanvragen aan de commissie ter beoordeling voorgelegd. Ook vóór de invoering van de Meerjarige opdrachtregeling verstrekte het Fonds voor de Letteren al subsidies aan biografen, maar deze regeling had gezien de beperkte financiële ruimte een incidenteler karakter. Aanvragen werden nog niet in één jaarlijkse ronde met elkaar vergeleken en beoordeeld.
Het schrijven van een biografie is over het algemeen tijdrovend werk. Er moeten archieven geraadpleegd worden, relevante locaties bezocht, personen uit de omgeving van de gebiografeerde opgespoord, interviews afgenomen en onderhandelingen met de erven gevoerd. Daardoor is het schrijven van een biografie geen project dat in de avonduren kan worden volbracht. Biografen zijn, meer dan andere aanvragers bij het Fonds voor de Letteren (auteurs van oorspronkelijk werk en vertalers), incidentele aanvragers. Je bouwt over het algemeen geen carrière op als biograaf, zoals je, al dan niet met behulp van de werkbeursregeling van het Fonds voor de Letteren, een carrière als auteur of vertaler kunt opbouwen. Biografen hebben dan ook meestal een vast werkverband en zijn zonder subsidiemogelijkheden veroordeeld tot die avonduren. Bij de invoering van de Meerjarige Opdrachtregeling Literaire Non-Fictie is daarom besloten het maximumbedrag te verhogen tot 40.000 euro, zodat biografen de mogelijkheid krijgen zich tijdelijk ‘vrij te kopen’ uit een vast dienstverband. Eén keer per jaar adviseert een commissie van vier (twee afgevaardigden van het Vlaams Fonds en twee van het Nederlandse Fonds) over de aanvragen. De aanvragen worden vergelijkenderwijs besproken. Inmiddels zijn ruim vijfentwintig biografen met een subsidie van het Fonds voor de Letteren aan het werk. Het jaarlijks budget is 170.000 euro. Vorig jaar, in 2004, werden van de zestien aanvragen acht gehonoreerd.
De Meerjarige Opdrachtregeling is niet de enige interessante regeling voor biografen. Het Fonds voor de Letteren heeft ook een samenwerkingsverband met het Netherlands Institute for Advanced Study (nias) te Wassenaar. Elk jaar worden er een Nederlandse en buitenlandse auteur uitgenodigd om een semester als writer-in-residence in deze inspirerende omgeving te werken. Ook biografen hebben in het verleden van deze mogelijkheid gebruikgemaakt. Zo was de onlangs op de biografie van Nynke van Hichtum gepromoveerde Aukje Holtrop in 2002 aan het nias te gast en eerder ook Hans Goedkoop, biograaf van Renate Rubinstein.
Daarnaast kent het Fonds voor de Letteren een voor biografen interessante reisbeursregeling. Binnenkort vertrekt Evelien Gans, biograaf van Jaap en Ischa Meijer, met een reisbeurs van het Fonds naar Suriname, waar de familie Meijer midden jaren vijftig heeft gewoond, om daar onderzoek te doen voor haar biografie.