Opzet
Het dvn moet het naslagwerk worden dat eenheid en orde schept in oude en nieuwe kennis over individuele vrouwen in de Nederlandse geschiedenis. Als digitale gegevensverzameling zal het gestructureerde, gemakkelijk doorzoekbare informatie bieden over vrouwen die in enigerlei opzicht een bijdrage hebben geleverd aan of hun sporen hebben nagelaten in de Nederlandse geschiedenis en cultuurgeschiedenis, van de vroegste tijden tot circa 1850. Zo sluit het dvn naadloos aan op het bwn, dat zich richt op het beschrijven van levens van Nederlanders die actief geweest zijn na 1850, inclusief vrouwen.
Het dvn is een samenwerkingsproject van het Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (ing) in Den Haag en het Onderzoeksinstituut voor Geschiedenis en Cultuur (ogc) van de Universiteit Utrecht, en wordt financieel mede gesteund door het Prof. Van Winterfonds. Sinds september 2003 werkt een team van vier redacteuren enkele dagen per week aan het lexicon: een redacteur Middeleeuwen (Dimphéna Groffen), een redacteur zestiende en zeventiende eeuw (Els Kloek), een redacteur achttiende en negentiende eeuw (Anna de Haas) en een redactieassistent (Monika Saelemaekers). Dit redactieteam wordt bijgestaan door een redactiecommissie, bestaande uit deskundigen uit diverse historische disciplines: dr. Mirjam de Baar (rug), drs. Marijke Carasso-Kok, drs. Fia Dieteren (uu), prof. dr. Leen Dorsman (uu), dr. Jos Gabriëls (ing), dr. Rik Hoekstra (ing), dr. Els Kloek (uu), drs. Eveline Koolhaas-Grosfeld, dr. Luuc Kooijmans (UvA), dr. Gerard Nijsten (vu), prof. dr. Riet Schenkeveldvan der Dussen (em. uu), dr. Ariadne Schmidt (iisg), dr. Inge de Wilde (rug). Het project bevindt zich nog in een pilot-fase, maar wij hebben goede hoop dat de resultaten dusdanig zijn, dat het project na december 2004 (einde van de pilot) gecontinueerd zal worden. Het ligt in de bedoeling uiteindelijk omstreeks duizend vrouwen in het lexicon te beschrijven.
Uitgangspunt van het dvn is een naamlijst van vrouwen die een lemma hebben in Van der Aa en het nnbw. Deze groslijst is aangevuld met de namen van vrouwen die in andere naslagwerken worden beschreven en van vrouwen die in recent vrouwen-historisch onderzoek onder de aandacht zijn gebracht. Aan deskundigen op diverse vakgebieden is het afgelopen jaar gevraagd om eventuele aanvullingen op deze groslijst aan ons op te sturen. Zo is een lijst van circa 1450 te beschrijven vrouwenlevens tot stand gekomen, die te raadplegen is op de site van het ing: www.inghist.nl. Uiteindelijk zal de Redactiecommissie van het dvn uit deze groslijst een definitieve selectie maken van vrouwen die in aanmerking komen voor een levensbeschrijving in dit nieuwe lexicon.