Het sparen van kolen en geiten
Het leven van Sylvia Plath verfilmd
Rob van Essen
Deze zomer draait in de Nederlandse bioscopen de uit 2003 stammende film van Christine Jeff over Sylvia Plath. Dit keer geen biografische film die overloopt van dramatiek, maar die in tegendeel al te voorzichtig omgaat met het verbeelden van scènes uit het leven van de Amerikaanse dichteres.
Ze trouwen. Sylvia Plath en Ted Hughes lopen door het gangpad van de verder lege kerk naar het altaar - en dat is het dan. De volgende scène begint, en zo krijgt de kijker die een kaartje voor de film Sylvia heeft gekocht scène voor scène het leven van dichteres Sylvia Plath voorgeschoteld, vanaf haar ontmoeting met de dichter Ted Hughes in 1956 tot haar zelfmoord in 1963, toen ze dertig was.
Waarom zit die trouwscène in de film? We kunnen uit het feit dat de kerk leeg is afleiden dat Plath en Hughes getrouwd zijn zonder dat er familie bij was, snel, en misschien wel stiekem, al lijkt de grootte van de kerk (is het geen kathedraal?) dat te weerspreken. We kunnen informatie aan die scène ontlenen, en dus is haar aanwezigheid in de film verdedigbaar. Maar omdat de scène op zichzelf staat en geen nauwe banden onderhoudt met de scènes die eraan vooraf gaan en erop volgen, blijft ook de informatie een beetje in de lucht hangen: het is informatie waaruit we zelf het verhaal moeten samenstellen. Uiteindelijk lijkt dit voorval alleen maar in de film te zitten om ons te laten weten dat ze getrouwd zijn. Niet eens zozeer om het ons te laten zíen, maar om het ons te laten weten. Het beeld wordt ondergeschikt gemaakt en gebruikt om een gegeven te illustreren: ‘Op dat moment in hun leven zijn ze getrouwd.’ Tijd voor verdere uitwijding is er niet; er moeten nog zoveel gebeurtenissen behandeld worden!
Dit maakt de biografische film er als film meestal niet beter op: de opeenvolging van gebeurtenissen wordt niet afgedwongen door het verhaal, maar door de biografische werkelijkheid waarop het verhaal is gebaseerd. En hoe meer jaren de film bestrijkt, hoe meer hij verwordt tot een verzameling aaneengeregen hoogtepunten uit een leven, gepresenteerd als losse scènes, met zo nu en dan beneden in beeld een plaatsnaam met een jaartal om de kijkers te laten weten waar ze zich qua tijd en locatie bevinden. Zo word je geconfronteerd met een verzameling losse vignetten; alsof je niet naar de film, maar naar de trailer zit te kijken.
Omdat verfilmde levens meestal bekende levens zijn, weten de kijkers wat er komen gaat. In ieder geval koesteren zij bepaalde verwachtingen, en maken zich klaar om te zien hoe de filmmakers met de bekende gegevens omgegaan zijn. Zij kennen niet alleen de gegevens,